Kellemetlen fertőzés lehet a szelfizésből

Csak óvatosan a közös szelfizéssel, mondják német tudósok, akik a téma vizsgálata során, nem egyedüliként, arra jutottak, hogy a közös fotózkodás nem csak vidám emlékeket hagyhat maga után, hanem tetveket is.

Jó ötletnek tűnik, de kellemetlen következményekkel is járhat közös szelfit készíteni – figyelmeztetnek kutatók. A szakemberek szerint mivel a gyerekek körében – már a kisiskolásoknál is – nagy divat összedugni a fejüket egy közös fotó kedvéért egyre jobban terjed a tetvesség. Különösen a hosszabb, erősebb szálakból álló hajzuhatagot viselő tinédzser lányok veszélyeztetettek.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tetvek ugyanis szinte minden páros, esetleg csoportos szelfizést kihasználnak, hogy egyik fejről a másikra ugorjanak. A problémára legutóbb Hermann Feldmeier, a berlini Charite kórház mikrobiológiai és higiéniai intézetének professzora hívta fel a figyelmet –  írta a The Local internetes híroldal német kiadása.

Folyamatosan azért nem kell aggódni

A figyelmeztetés tehát azokra az esetekre szól, amikor a fejek, illetve a hajak közvetlenül érintkeznek, más helyzetekben nem kell túlzásba vinni az aggódást – mondja a professzor. Elméletileg ruha vagy más felületek, tárgyak közvetítésével is terjedhetnek a tetvek, de a fertőzés efféle terjedésének kicsi a valószínűsége.

Hamar kidőlnek vér nélkül

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a tetűt hordozó gyerekek ágyneműjébe, sapkájában nem telepszenek meg a paraziták. Ennek oka, hogy ha az apró vérszívó rovarok elhagynák a fejbőrt, táplálék nélkül maradnának.

A tetvek már négyórányi kihagyás után teljesen elgyengülnek, és nem képesek a vérszívásra – mondja a professzor. Feldmeier szerint tehát a szülők gyakran szükségtelenül mossák, fertőtlenítik a ruhákat és ágyneműket, miután gyermeküknél tetveket fedeztek fel.

A holland általános iskolások bő negyede fertőzött

Tavaly augusztusban már a holland Országos Közegészségügyi és Környezeti Intézet (RIVM) is figyelmeztetett a tetvesség és a szelfizés összefüggéseire. Kétezer önkéntes bevonásával készített felmérésükben az általános iskolások 28 százalékánál, a középiskolás diákok 19 százalékánál mutattak ki fejtetűfertőzést – írta a dutchnews.nl.