Törökország pénzcsapként tekint az unióra

A német-török konfliktus egész Európára kihat.

Sokak szerint különös, hogy a törökök éppen most kezdenek el kihátrálni a menekültügyi megállapodásból, amit napra pontosan egy éve kötöttek.

Nógrádi György szerint egyidejűleg van szó fenyegetésről és zsarolásról a törökök oldaláról. A szakértő ostobaságnak tartja a hollandok lefasisztázását. Nógrádi szerint a török kormány kommunikációja most teljes mértékben alá van rendelve a közelgő áprilisi török népszavazásnak.

A törökök évente 180 000 migránst küldhetnek vissza Európába. Az török politika kiszámíthatatlan, célja az, hogy minél több pénzt csikarjon ki az EU-tól – fogalmazott.

Nagy kérdés, hogy minderre Európa hogy reagál.  A legfőbb probléma az egység hiánya és a tény, hogy Brüsszel továbbra is képtelen olyan határozatokat hozni, amely egyértelművé tennék, hogy nem fogadunk be bevándorlókat az Európai Unió területére.

Németország nem reagál a provokációra

Angela Merkel álláspontja az, hogy Németország nem reagál a provokációra. Ennek több oka is van, többek között a Törökország és az unió közötti megállapodás, amely által sokak szerint Európa zsarolhatóvá vált – fogalmazott Volf-Nagy Tünde berlini tudósító az M1 Híradójában.

Hozzátette: társadalmi szinten is megjelennek a rossz viszonyok, egy esetleges német reagálás csak szítaná az indulatokat az eurpában élő török lakosság körében.