Pusztít az áradás Peruban

Hatalmas áradások pusztítanak Peruban - eddig legalább 62-en haltak meg az ítéletidőben.

Az országban január óta tízszer annyi eső esett mint ilyenkor szokott, a folyók óriásira duzzadtak és sárlavinák pusztítanak több helyen is. Több százan tetőkön ragadtak, csak oda tudtak elmenekülni az áradat elől. Több mint 200 milliárd forintnyi a kár.

Az egyik utas felvette, ahogy hatalmas szökőárként sodorja el buszukat a domboldalról leömlő víz a perui főváros közelében. Az utasok semmit sem tehettek csak sikoltozva várták, hogy elvonuljon az ár. A konvoj éppen megpróbált átjutni a megáradt folyón, amikor a sárlavina útjukat álta. Néhány órával később már csak a járművek tetejei látszottak ki a törmelék alól.

Víznyelőakna rácsai közül kotorja ki a hordalékot egy városi dolgozó a heves esőzések által elárasztott utak egyikén az északkelet-spanyolországi Tarragona tartománybeli Altafullában 2016. november 27-én. (MTI/EPA/Jaume Sellart)

(MTI/EPA/Jaume Sellart)

Chosicában egy teherautót borított fel a pusztító gyorsasággal érkező sárlavina. A sofőr a csodával határos módon még időben ki tudott mászni a sodródó járműből. Limában egy anyát és kétségbeesett gyermekét a házak közé kifeszített kötélen eresztették le. A főváros keleti negyedeit már teljesen elöntötte az ár. Több százan ragadtak a tetőkön összepréselődve. A mentőosztagok, a helyiek segítségével próbálták meg biztonságos helyre szállítani az embereket.

Az áradás elsősorban annak köszönhető, hogy január óta tízszer annyi csapadék hullott, mint az ilyenkor megszokott. Több helyen beszakadtak az alámosott utak és vasúti sínek. A heves esőzések okozta földcsuszamlások főutakat torlaszoltak el, ezzel több kisebb települést elvágva a külvilágtól. Van ahol az áram és ivóvíz szolgáltatás is szünetel. A hatóságok szerint a víz eddig több mint 12 ezer lakást rombolt le, így már 70 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Sokba fog kerülni a helyreállítás

Pedro Pablo Kuczynski perui elnök, szerint a helyreállítási munkálatok 800 millió dollárt, azaz 220 milliárd forintot is felemészthetnek. ,,Ennek az összegnek a kétharmadát már elkülönítettük a költségvetésben. Viszont nagyobb gond, hogy a földcsuszamlások miatt már 62-re nőtt a halálos áldozatok száma. Most azért kell tennünk, hogy többen ne haljanak meg”-mondta.