Terrortámadásként kezelik a párizsi lövöldözést

A földre tepert és le akart fegyverezni egy férfi egy katonanőt a Párizs melletti Orly repülőtéren, ezért a biztonsági erők lelőtték. Később azt közölték róla: a hatóságok által számon tartott férfi fegyveres rablásért, köztörvényes bűncselekményekért már ült börtönben. A támadó szombat reggel egy közúti ellenőrzés során meglőtt egy rendőrt is.

A párizsi Orly repülőtéren szombat reggel támadó férfi egy katonanő fegyverét akarta elvenni, és akkor lőtte le két másik katona – közölte Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter. A férfi egy három repülőtisztből álló járőrcsoport női tagját a földre teperte a repülőtéren, hogy elvegye a géppisztolyát. Ez nem sikerült, mert a katonanő erősen fogta a fegyvert, majd férfi bajtársai lelőtték a támadót – részletezte a miniszter.

Nyomoz a terrorelhárítás

A rendőrség egyelőre nem beszélt arról, hogy mi lehetett a támadó indítéka, de a párizsi ügyészség bejelentette, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege veszi át az ügy kinyomozását. A rendőrség megerősítette, hogy a támadást a férfi egyedül követte el. Apját és fivérét előállították, hogy kihallgassák.

A 39 éves Ziyed Ben Belgacem visszaeső bűnöző, akit korábban már több rablásért és kábítószeres bűntettekért elítéltek. A katonák elmondása szerint hátulról támadta meg a katonanőt, megragadta a nyakát, egy sörétes pisztolyt nyomott a halántékához, és azt kiáltotta a két másik katonának: “tegyétek le a fegyvert. Tegyétek a kezeteket a fejetekre. Azért vagyok itt, hogy meghaljak Allahért. Akárhogy is, itt halottak lesznek”.

A két katona először nem lőtt, mert a támadó élő pajzsként használta társukat, miután azonban a férfi megszerezte a nő géppisztolyát, a két katona lelőtte. A főügyész szerint az egész jelenet két perc alatt lezajlott. A lövöldözésnek más áldozata, sérültje nem volt.

A férfinál egy hátizsák is volt, amelyet a támadás előtt a földre dobott. A hátizsákban utóbb egy benzines palackot találtak.

Támadássorozat volt 

Bruno Le Roux belügyminiszter arról számolt be, hogy a férfi először Párizs egyik északi kerületében sörétes puskával arcon lőtt egy vele szemben rutinjelleggel közúti ellenőrzést végző rendőrt, majd gyalog elmenekült, és fegyverrel arra kényszerített egy nőt, hogy adja át neki az autóját. A nő autóját később az Orly közelében megtalálták.

Le Roux megerősítette azt a korábban már közölt információt, hogy a támadót a hatóságok már ismerték, a párizsi ügyészség azonban azt közölte, hogy a férfi nem szerepelt a nemzetbiztonságra nézve veszélyes személyek kormányzati listáján. A BBC ugyanakkor úgy tudja, hogy a férfi szerepelt a radikalizmus miatt megfigyeltek listáján. A 39 éves, párizsi születésű férfit ismerte a rendőrség, de köztörvényes ügyek, mégpedig rablás és kábítószeres bűncselekmények miatt.

Egy meg nem nevezett francia rendőrségi forrás a Reuters hírügynökség szerint korában azt közölte, hogy a repülőtéren szombat reggel lelőtt férfi szélsőséges muzulmán volt, ismerte a francia hírszerzés és az igazságszolgáltatás. Később kiderült: feltehetőleg muzulmán, de semmiképpen nem szélsőséges iszlamista.


Lövöldözés a Párizs-Orly repülőtéren. MTI/EPA Fotó

Kaotikus volt a helyzet

A köztelevízió helyszíni tudósítója Híradóban kiemelte: a legfontosabb kérdés, hogy a támadó terrorista volt-e, illetve vannak-e társai. A repülőtéren és környékén kaotikus volt a helyzet, de a hatóságok gyorsan intézkedtek, az eseményekkel kapcsolatos tájékoztatás is szinte percre kész – jelentette a tudósító.

 A repülőtér átvizsgálása után kiszállhatott minden utas abból a 13 repülőgépből, amely leszállt ugyan az Orlyn, de az eset miatt az utasok nem hagyhatták el a gépeket. Az eredetileg az Orlyra érkező járatok közül 15-öt a Charles de Gaulle repülőtérre irányítottak át.

Az Orly igazgatósága kora délután közölte: a repülőtér nyugati terminálja megnyílt, a déli azonban – ahol az incidens történt – egyelőre részlegesen zárva marad.

Az államfő is megszólalt

Francois Hollande francia államfő közleményben dicsérte a katonák és a rendőrség bátorságát és határozottságát az incidensben. Az elnök megerősítette, hogy az állam kíméletlenül fellép a terrorizmussal szemben, és megvédi az állampolgárok biztonságát és az ország területét.

Kijelentette, hogy hasznosnak bizonyult a Sentinelle nevű hadművelet beindítása, amelynek keretében a Franciaországot érő terrortámadások után a rendőrségen felül mintegy 7500 katona járőrözik rendszeresen szerte az országban az utcákon.

A három repülőtiszt is a Sentinelle keretében járőrözött a repülőtéren.