Bakondi: Semmiféle nyomásgyakorlásnak nem engedünk

A hatóságok azt feltételezik, hogy valaki már továbbszállította a Kiskunhalasról megszökött két migránst – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt szombat délelőtti sajtótájékoztatóján. Bakondi György megerősítette: a marokkói és az algériai férfit még mindig keresik.

A miniszterelnöki főtanácsadó az illegális migráció kapcsán arról is beszélt: idén eddig több mint 7200-an próbáltak meg illegálisan bejutni Magyarországra a déli határszakaszon, és a kormány arra számít, hogy a helyzet fokozódni fog. Bakondi György az Európai Unió és Törökország közötti feszültség kapcsán azt mondta: fel kell készülnünk arra, hogy Ankara beváltja a fenyegetését, és akkor akár napi 15 ezer migráns is érkezhet Törökország felől.

„Semmiféle nyomásgyakorlásnak nem engedünk, (…) következetesen érvényesítjük az uniós és a magyar jogszabályokat. Nemcsak a magyar, hanem az európai polgárok biztonságát is szolgáljuk a határellenőrzési rendszerünkkel” – szögezte le sajtótájékoztatóján Bakondi György, aki szerint nem tehető Európa biztonsága függővé egy kívülálló ország jóindulatától, tehát elengedhetetlen, hogy Európa képes legyen saját határainak megvédésére.

Bakondi György bejelentette: Magyarország megfellebbezi az Emberi Jogok Európai Bíróságának közelmúltban hozott, nem jogerős döntését, amely szerint 2015-ben a déli határszakasz tranzitzónájában jogszerűtlenül tartottak fogva, majd utasítottak ki két bangladesi menedékkérőt.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint Magyarország ebben az esetben is teljes mértékben törvényesen bírálta el a menedékkérelmeket, a Szerbiába történő kiutasításról pedig úgy született döntés, hogy a hatóságok meggyőződtek arról, biztonságos harmadik országról van szó.