Megelőzhető lett volna a tömeges szexuális zaklatás Kölnben

Meg lehetett volna előzni a németországi Kölnben 2015 szilveszterén nők ellen tömegesen elkövetett szexuális zaklatásokat, ha a hatóságok megfelelően járnak el - állapította meg az észak-rajna-vesztfáliai tartományi parlamenti (Landtag-) vizsgálóbizottsága a Rheinische Post című lap beszámolója szerint.

A lap a testület jelentésének nem nyilvános tervezetére hivatkozva azt írta, hogy a tartományban ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik képviselőjének vezetésével 15 hónapon keresztül dolgozó vizsgálóbizottság hibák és mulasztások sorozatát tárta fel. A 176 tanú meghallgatásán és csaknem 1000 aktányi hivatalos irat elemzésén alapuló jelentés szerint a kölni városvezetés, a rendőri szervek és a szociáldemokrata (SPD) vezetésű tartományi kormány sem járt el megfelelően.

A hatóságok nem készültek fel a szilveszteri utcai népünnepélyre

A hatóságok nem készültek fel a szilveszteri utcai népünnepélyre, a rendőrségen mindenekelőtt arra törekedtek, hogy a lehető legtöbb munkatárs szabadnapot vehessen ki 2015. december 31-re, és elégtelen volt az együttműködés a kölni városháza, a kölni rendőrkapitányság és a belváros közepén fekvő főpályaudvar biztonságáért felelős szövetségi rendőrség között.

“Az emberek bulizni akarnak, mi pedig békén hagyjuk őket”

Ezért nem volt elég mozgósítható erő, és kellő határozottság sem ahhoz, hogy helyreállítsák a rendet, amikor tömegessé váltak a nők elleni zaklatások és rablások a belvárosban. A rendőrökre az a hozzáállás volt jellemző, hogy “az emberek bulizni akarnak, mi pedig békén hagyjuk őket”, és amikor molesztált áldozatok segítségért fordultak hozzájuk, előfordult, hogy csak annyit mondtak, hogy “biztosan nem volt annyira szörnyű” az élmény – áll a parlamenti vizsgálóbizottság jelentésében a Rheinische Post szerint.

A testület a tartományi kormányt is elmarasztalta, értékelése szerint menthetetlen, megmagyarázhatatlan mulasztás, hogy a düsseldorfi vezetés csak napokkal a történtek után állt a nyilvánosság elé, holott a január 1-jén kelt hivatalos iratokból kitűnik, hogy a rendőrségi és a belügyminisztériumi illetékesek felismerték a történtek súlyát.

A szilveszteri visszaélések “olajat öntöttek a tűzre”

A hatóságok és a felelős politikusok csődje miatt “súlyosan megrendült a jogállam cselekvő- és veszélyelhárító képességébe vetett hit”, ráadásul a menekültpolitikát tekintve a szilveszteri visszaélések “olajat öntöttek a tűzre” – állapította meg a vizsgálóbizottság a Rheinische Post szerint.

A lap korábban arról is beszámolt, hogy a bizottság felkérésére készült jogpszichológiai szakvélemény alapján a kriminológia egyik közismert elméletével, az úgynevezett törött ablak teóriával magyarázható mindaz, ami 2015 szilveszter éjjel a kölni főpályaudvar és a dóm előtti területen történt. Az elmélet egy olyan helyzetet, illetve környezetet ír le, amelyben valamilyen jogsértés – például egy ablak vagy kirakat betörése – révén az az érzet keletkezik, hogy következmény nélkül meg lehet szegni a társadalmi és jogi előírásokat, aminek hatására az anómia – szabályok, normák nélküli állapot -  felé mutató, öngerjesztő folyamat indul el.

Spontán módon csatlakoztak a nőkkel erőszaktevőkhöz

“Pontosan ez történt Kölnben szilveszter éjjel” – áll Rudolf Egg pszichológus, kriminológus szakvéleményében, amely szerint sokan spontán módon csatlakoztak a nőkkel erőszakoskodó bűnelkövetőkhöz, miután látták, hogy a jogsértésnek nincsen azonnali következménye, és a helyszínen összegyűlt – túlnyomórészt fiatal észak-afrikai – férfiak nagy száma azt az érzést keltette bennük, hogy egy névtelen tömeg részét alkotják, amelyre nem vonatkoznak a társadalmi együttélés szabályai.

Így “törvényen kívüli terület” jött létre, a helyszínen tartózkodók számára úgy tűnhetett, hogy bármit megtehetnek, és ennek hatására “egyre inkább feloldódtak a belső gátlások, amelyek számos (elkövető) férfiban valószínűleg nagyon is megvoltak” – emelte ki a szakértő, a többi között hozzátéve, hogy az éjszakai sötétség is hozzájárulhatott a törvényen kívüliség érzetének kialakulásához.

A rendőrségnek ezzel a “szívó hatással” szemben határozottan, és főleg időben fel kellett volna lépnie, de ez elmaradt. A terület kiürítéséhez nagyon későn, csak röviddel éjfél előtt kezdtek hozzá – emelte ki Rudolf Egg, rámutatva, hogy a szexuális bűncselekmények legnagyobb része 20.30 és 23.35 között történt. Köln mellett több más német nagyvárosban is tömegesen követtek el nők sérelmére szexuális zaklatást és lopást 2015-ben szilveszter éjjel. Az elkövetők csoportosan körbevették, molesztálták és meglopták az áldozatokat. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények.