Hazai trend: mobilon tájékozódunk, PC-n vásárolunk

Míg 2000-ben 361 millióan voltak jelen az online térben, addig a legfrissebb adatok szerint ma már több, mint három-milliárd ember elérhető online – derül ki a Google egyik friss felméréséből.

Magyarországon közel 17 százalék volt a hazai e-kereskedelmi forgalom növekedése.

A legnagyobb növekedés Európában tapasztalható. Az európai lakosság 75 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel.

Az európaiak annyira együtt élnek a hálózattal, hogy 1,25 mobilelőfizetéssel rendelkeznek fejenként. Vagyis minden főre egynél több mobilelőfizetés jut, és a különböző eszközökkel átlagosan havi 1900 percet töltünk online. Vagyis több, mint 30 órát.

laptop

Mivel telik az idő az éterben?

A Google információi szerint a legtöbb időt az online-vásárlásra fordítjuk, amikor internetezünk.

Magyarországon közel 17 százalék volt a hazai e-kereskedelmi forgalom növekedése, ami jóval felette van az európai átlagnak. 2015-ben a magyar online kiskereskedelem nettó forgalma 319 milliárd forint volt. Az e-kiskereskedelmi forgalom aránya a teljes kiskereskedelem 4,1%-át adja.

2016-ban először a mobil/tablet munkamenetek száma meghaladta az asztali készülékeken végbementek számát, azonban az internetes vásárlások túlnyomó része asztali készülékeken történik – közölte Gerhát-Molnár Irina, a Brands.hu igazgatója.

Következtetésként levonható, hogy a mobil és tablet készülékeken inkább tájékozódnak, ismerkednek az ajánlattal, termékekkel a felhasználók, majd, amikor egyre közelebb kerülnek a vásárláshoz, akkor nyúlnak az asztali készülékhez.

Mit vásárolunk online?

A legfrissebb adatok szerint a top 5 online szektor a számítástechnika, a szórakoztató elektronika, a home decor, a játék és a divat.

Az X generáció a Facebook, az Y és a Z generáció tagjai az Instagram elkötelezettjei. Az Instagram a visual storytellerek jelenlegi legnépszerűbb gyűjtőhelye és ennek a történetmesélésnek hatalmas ereje van. Gyorsan tud erős elkötelezettséget kialakítani: meglátni és megszeretni helyett, a meglátni és kattintani, screenshotolni a trend.