Negyvenmilliárd a felsőoktatás fejlesztésére

A felsőoktatási hallgatók szakkollégiumi támogatását, tudományos műhelyeinek fejlesztését célozza az a közel 11 milliárd forintos pályázat, amelyet az oktatási államtitkár ismertetett sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. További csaknem 30 milliárd forintos keret segíti a felsőoktatási oktatási-kutatási infrastruktúra fejlesztését.

Palkovics László elmondta: az egyik pályázat keretében rendelkezésre álló közel 11 milliárdos keretből a tudományos diákköri tevékenységet erősítik, a szakkollégiumok munkáját támogatják. Azt szeretnék, ha már az elsőéves, tehetséges hallgatók olyan kutatási-képzési projektekben tudnának részt venni, amelyek későbbi kutatói tevékenységüket segítenék, illetve támogatják, hogy kutatóként tudjanak elhelyezkedni. Megjegyezte: az intézmények a források többszörösére pályáztak.

Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: a felsőoktatási intézményeknek a kutatások, alapkutatások, illetve az alkalmazott kutatások területén is erősödniük kell.

diák - hallgató - felsőoktatás - egyetem - főiskola - tanterem - előadás

A kormány már lehetővé tette, hogy a felsőoktatási intézmények együttműködése könnyebb legyen a vállalatokkal, a doktori képzés feltételei is jelentősen módosultak, a doktoranduszok ösztöndíja emelkedett, az egyetemi kutatói-oktatói bértábla is változott, a keresetek nőttek – emlékeztetett, hozzátéve: tavaly 15 százalékkal nőttek, idén és jövőre további 5-5 százalékkal emelkednek a bérek. A kormány célja, hogy Magyarország ne csak gyártó, hanem innovációs központ is legyen Közép-Európában – mondta. Egy másik pályázaton az egyetemek oktatási-kutatási infrastrukturális és eszközfejlesztésre lehet támogatást kérni – közölte az oktatási államtitkár.

Schanda Tamás, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár hozzátette: olyan fejlesztéseket támogatnak, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmények megerősödjenek.

Sikeres felsőoktatáshoz jól felszerelt laborokra, az iparral közösen fejlesztett és használt tanműhelyekre, modern eszközökre van szükség – rögzítette, hozzátéve: Magyarország versenyképessége növelésének egyik kulcsa az innováció erősítése. Abban bíznak, hogy a fejlesztések hozzájárulnak a felsőoktatás eredményességének növeléséhez. Kiemelte az orvosi- és egészségügyi képzés modernizálását a három orvosképzést nyújtó egyetemen, és célként jelölte meg, hogy bővüljön a nők részmunkaidős és távmunkában való foglalkoztatása. Kötelező gyermekbarát megoldásokat építeni a fejlesztésekbe, és a wifi-elérést kiépíteni.

A kormány pályázati keretként 29 milliárd forint fejlesztési forrást különített el, az elnyerhető összeg 50 milliótól 7,6 milliárdig terjed – ismertette. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, önrész nem szükséges hozzá. A végrehajtásra 36 hónap áll rendelkezésre. A kérelmeket április 6-ig lehet benyújtani – jelezte az államtitkár. Kérdésre a kilencosztályos általános iskolákról megjelent hírekről az oktatási államtitkár azt mondta: nincs ellentmondás.

A Nemzeti alaptanterv (Nat)  és a kilencedik osztály kérdése nem függ össze, a Nat bevezetését 2019-re tervezik, és a tartalmi fejlesztés el is kezdődött. A kilencedik osztály ettől független, bevezethető ezzel együtt, de ettől függetlenül is – jelezte. Kitért arra is, hogy a kilencedik osztályról a kormány első olvasatban tárgyalt, de nem döntött, ez egy megfontolandó alternatíva – közölte.