Búcsút intett a Cassini a Mimasz holdnak

A Cassini űrszonda missziójának vége felé közeledve utoljára kapta lencsevégre közelről a Szaturnusz Mimasz holdját január 30-án.

A legközelebbi ponton 41 ezer kilométerre közelítette meg a himlőhelyes holdat, a későbbiekben több mint kétszer ilyen távolságra lesz tőle.

A NASA közleménye szerint a mozaik az egyik legnagyobb felbontású kép, amely valaha a jeges holdról készült. A közeli randevúk a Mimasznál némiképpen ritkák voltak a Cassini missziója során, csupán hétszer közelítette meg kevesebb, mint 50 ezer kilométerre.

A hold felszínét számtalan kráter pettyezi, a legnagyobb igen egyedi megjelenést kölcsönöz neki, emiatt lett beceneve Halálcsillag, de ez alkalommal a bemélyedés nem látszik.

A Mimasz a Cassini január 30-i felvételén. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

A Mimasz bal féltekéje a Cassini január 30-i felvételén. A fényerőt növelték a jobb megjelenítés érdekében.(Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

Az elrepülés során a Cassini tíz fényképet készített mintegy 45 ezer kilométerről, ezekből állították össze a mozaikot, aminek két verzióját tették közzé. Az egyiken a bal féltekéje látszik, amelyet a Szaturnusz visszaverte fény világít meg. Ennek kicsit növelték fényességét, hogy a teljes felszínt szemügyre lehessen venni. A második képen természetesebb a megvilágítás.

A szakemberek a szűk látószögű kamera készítette felvételeket illesztették össze a mozaik kinyeréséért. Ez a látvány nagyjából olyasféle, ami teleszkópon keresztül tárulhatna elénk. A képfelbontás képpontonként 250 méter. A fotók a látható fény tartományában készültek.

A Mimasz-randevú a 2004 óta a rendszerben vizsgálódó Cassini utolsó vizsgálatainak egyike. Miután elvégez egy sor közeli elrepülést a bolygó gyűrűinél, szeptember 15-én a Szaturnusz légkörében vet véget „életének”. A misszió a NASA, az ESA és az Olasz Űrügynökség közös projektje.

A Mimasz, ahogyan nagy teljesítményű teleszkópon keresztül látnánk, bal féltekéje árnyékban, alig világítja meg a Szaturnusz visszaverte fény. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

A Mimasz, ahogyan nagy teljesítményű teleszkópon keresztül látnánk, bal féltekéje árnyékban, alig világítja meg a Szaturnusz visszaverte fény. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

Amellett, hogy beceneve Halálcsillag, a Mimaszról ismeretes, hogy a Szaturnusz fontosabb holdjai közöl a legkisebb és legközelebbi, emellett a Naprendszer egyik leghimlőhelyesebb felszíne az övé.

A bolygót 22 óra 37 perc alatt kerüli meg, két legnagyobb gyűrűje között 4800 kilométeres rést hozott létre. Sűrűsége alapján, olybá tűnik, főképpen vízjégből áll némi kőzettel fűszerezve. Bár közelebb helyezkedik el a planétához, mint szomszédja, az Enkeladusz, az utóbbira jellemző energikus gejzíreket nem figyelték meg rajta.