Az eddigi legidősebb gombakövületekre bukkantak borostyánban

A Kínai Tudományos Akadémia bejelentette, a valaha talált legrégebbi ép gombafosszíliákat fedezték fel kínai, új-zélandi és amerikai kutatók legkevesebb 99 millió éves burmai borostyánkövekben.

A csupán két-három milliméteres gombák négy fajba tartoznak és mindegyikőjükön jól látható az elkülönült tönk és a kalap.

A kutatócsoportot vezető Huang Ti-jing, a Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Nancsingi Geológiai és Paleontológiai Intézet munkatársa szerint kollégáival tíz év alatt összegyűjtött több mint húszezer burmai borostyánkövet átvizsgálva bukkantak rá a különleges leletekre.

A Nancsingi Geológiai és Paleontológiai Intézet közreadta fotón a felfedezett gombakövületek. (Fotó: AFP)

A Nancsingi Geológiai és Paleontológiai Intézet közreadta fotón a felfedezett gombakövületek. (Fotó: AFP)

A kutatók továbbá három – gombával táplálkozó – holyvafélét is beazonosítottak 125 millió éves borostyánkődarabokban. A szakemberek szerint a mostani felfedezés rávilágít az ősgombák sokféleségére, és arról tanúskodik, hogy a lemezes gombák az eddig véltnél már legalább 25 millió évvel korábban is jelen voltak.

Lágy termőtestük miatt a gombák rendkívül ritkán fordulnak elő fosszíliákban. A mostani felfedezésig mindössze öt olyan gombafaj volt, amelyet kizárólag borostyánkőből ismertek a szakemberek.

Az egyiket egy 99 millió éves burmai borostyánkő-töredék, a másikat egy 90 millió éves New Jersey-i borostyán, a maradék hármat pedig egy 20 millió éves dominikai borostyán őrzi.