Sikeres műholdkilövést hajtott végre a SpaceX

A SpaceX helyi idő szerint csütörtökön kora reggel sikeresen felbocsátotta Falcon-9 rakétáját egy műholddal a floridai Kennedy Űrközpontból.

Az EchoStar 23 kommunikációs szatellitet már kedden is megpróbálták feljuttatni orbitális pályára, de az erős szelek miatt a kilövést el kellett halasztani.

A hattonnás műhold felszállítása olyan sok üzemanyagot követelt meg, hogy a rakéta első fokozatában nem maradt elegendő szufla a hazatéréshez. Ennek megfelelően ez volt az első Falcon-9 az utóbbi majd két évben, amely futómű nélkül indult útnak.

A SpaceX-nek a rakéta visszanyerésénél jelen esetben fontosabb volt a szerződésben foglaltak teljesítése, vagyis az EchoStar-flotta 26. tagjának 35 ezer 900 kilométeres, geostacionárius pályára felvitele.

Az EchoStar abban reménykedett, hogy 2016 végén feljuttathatják a szatellitet, de a SpaceX bő négy hónapra felfüggesztette a kilövéseket a szeptember 1-jei, Cape Canaveral-i baleset miatt.

A SpaceX Falcon-9 rakétájának felbocsátása a Kennedy Űrközpontból március 16-án. (Fotó: Sipa USA)

A SpaceX Falcon-9 rakétájának felbocsátása a Kennedy Űrközpontból március 16-án. (Fotó: Sipa USA)

Január 14-én a Vandenberg légierőbázisról folytatták a rakétakilövéseket, majd február 19-én felavatták az új floridai kilövőállást, a 39A komplexumot, ahonnan korábban a NASA űrsiklói és a Saturn V Hold-rakéták indultak útnak. (A SpaceX 20 évre bérelte ki az állást még 2014-ben. )

A csütörtöki kilövéssel folytatódik a SpaceX reményei szerint igen forgalmas év, két-háromhetente terveznek egy-egy rakétát felbocsátani, hiszen több mint 70 küldetésre írtak alá a NASA-val és más partnerekkel. Kedden egyébiránt másodszor is leszerződtek a légierővel egy GPS-szatellit feljuttatására.

A következő kilövés során szintén a történelmi állást használják, ekkor egy korábban már reptetett és hazahozott rakétát bocsátanak fel a luxembourgi SES egyik műholdjával.

A csütörtöki misszió volt a Falcon-9 rakéta 29. sikeres felbocsátása a 31 kísérletből 2010 júniusi debütálása óta.