Kétéves a megújult M1 és M2 – Balatonpart a stúdióban

2015. március 15-én indult útjára a megújult M1 és M2 csatorna – az eddigi tapasztalatokról Meszes Boglárkával beszélgettünk.

Az M1 Híradójának műsorvezetője, Meszes Boglárka kollégájához, Németh Balázshoz hasonlóan számtalan fontos közéleti eseményre emlékszik vissza szívesen – már ami az azok kapcsán megkövetelt szakmai helytállást illeti.

Frissen nyílt dimenziók

A közelmúlt megannyi terrortámadásának idején több ízben is Boglárka volt adásban: a hírcsatorna nézői az ő “vezényletével” informálódhattak többek között a müncheni, a brüsszeli, illetve a berlini merénylet részleteiről, de a tragikus kimenetelű veronai buszbaleset bekövetkeztekor is ő ült a stúdió műsorvezetői székében.

Meszes Boglárka a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai gyártóbázisának négyes stúdiójában (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Meszes Boglárka a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai gyártóbázisának négyes stúdiójában (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

A híradós mindezek mellett büszkén emlékezett meg az olyan technikai újítások bevezetéséről is, melyek igazán előkelő szakmai fénybe helyezték a közszolgálati csatornát: elég csak azon 3D-s grafikákra gondolni, melyeket például az Oscar-gála, vagy éppen az embertelen forrósággal tomboló nyári időjárás kapcsán alkalmazott az M1 – így voltak képesek a szerkesztők egyenesen az óbudai székházba varázsolni a Balaton napsütötte partját is.

Indulás

Komoly változásokat hozott 2015. március 15-e a közszolgálati tévécsatornák életében. Az M1 ekkor alakult napi aktuális hírcsatornává, hazánkban a mai napig egyedülálló módon élő hírkövetéssel és helyszíni bejelentkezésekkel. Az alkotók számára a minta a tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete volt.

A Duna Televízió 2015. március 15-étől nemzeti főadóként működik, és a hazai nézők mellett az egész Kárpát-medence magyarságának nyújt teljes, közszolgálati, kulturális és szórakoztató tartalmat.

Ekkor kezdte el szárnybontogatását a fiatalabbaknak készülő Petőfi Televízió is. 2015-ben kezdte meg működését az M4 Sport csatorna is, ugyan indulására az év júliusáig várni kellett.