Barna medvék érkeztek Budakeszire

Romulus és Tibor, a Budakeszi Vadaspark két új barna medvéje összeszokott, játékos pároshoz méltón vette birtokába a külön nekik megújított medvekifutót.

A Budakeszi Vadaspark elsődleges célja, hogy a kis- és nagykorú látogatókkal eredeti élőhelyükön ismertesse meg a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. A barna medve ebben a célkitűzésben kiemelten fontos – és a látogatók körében hatalmas népszerűségnek örvendő – szereplőnek bizonyul, hiszen európai viszonylatban, a legnagyobb európai emlősállatként, bátran nevezhetjük őt az állatok királyának – írja közleményében az intézmény.

Vackor szomorú, idő előtti elpusztulása után hű partnere, Móric magára maradt. Mivel állatkerti és vadasparki viszonylatokban nem lehet csak úgy, egykönnyen „párt cserélni”, ráadásul az összeszoktatás nehéz folyamat, ami az állatoknak is veszélyes lehet, Móric visszakerült eredeti otthonába, a Budakeszi Vadasparkkal régi szakmai kapcsolatot ápoló Veresegyházi Medveotthonba, ahonnan most két újabb példánnyal, Romulusszal és Tiborral bővülhetett a park állománya.

Barna medvék érkeztek a Budakeszi Vadasparkba. (Fotó: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda)

Barna medvék érkeztek a Budakeszi Vadasparkba. (Fotó: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda)

A közlemény idézte Szabó Pétert, a Budakeszi Vadaspark igazgatóját aki elmondta, a Romulusszal és Tiborral való ismerkedés és a látványetetések betanítása érdekes feladat lesz a dolgozóknak.

“A medvekifutót egyúttal pedig nemcsak megerősített biztonsági rendszerrel korszerűsítettük, hanem vadonatúj, törhetetlen üvegbetétek elhelyezésével tettük lehetővé, hogy a közönség akadálytalanul, szinte testközelből gyönyörködhessen a tekintélyt parancsoló csúcsragadozókban” – tette hozzá.

Tudnivalók a barna medvéről

Az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálható. Teste 1-3 méter hosszú, tömege ennek megfelelően 100-800 kilogramm lehet. A gyakorlatban tipikus mindenevő, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, vagy éppen rovar, kisemlős, esetleg szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt.

Barna medvék érkeztek a Budakeszi Vadasparkba. (Fotó: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda)

Barna medvék érkeztek a Budakeszi Vadasparkba. (Fotó: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda)

Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kilogramm élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal a Budakeszi Vadaspark gondozói hetente egyszer egészítik ki az étrendjüket.

Leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot késik, vagyis a csupasz és vak kölykök télen születnek meg. A fiatal egyedek 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik – írja a szervezet közleményében.