Interaktív látogatóközpontot alakítanak ki Mátrafüreden

Szarvasbogár, nagy hőscincér és a nagy fekete harkály, néhány védett rovar és madár azok közül, amelyek megtalálhatók a Mátrában. A többi között is velük és életmódjukkal is megismerkedhetnek majd az újonnan kialakítandó látogatóközpontban a turisták.

A Bükki Nemzeti Park Kapu a Mátra kincseihez elnevezésű látogató-, oktatási- és kezelőközpontot alakít ki Mátrafüreden. A központban interaktív módon mutatják be a Mátrában megtalálható védett növény és állatfajokat – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Még elég gazdag a Mátra élővilága növénytani és állattani szempontból is – mondta el a műsorban Magos Gábor természetvédelmi őr. Túl sok különlegesen kiemelkedő faj nincsen, de van sok érték. A központ Natura 2000 értékeket bemutató centrum lesz. Az európai közösség szempontjából jelentős fajok hazánkban kivétel nélkül védettek. Például a halódó fákhoz kötődő szarvasbogár, a nagy hőscincér, vagy remetebogár, de ilyenek harkályfajaink – magyarázta.

A jelenlegi tájegységi iroda épületének bővítésére és az interaktív kiállítóhelyek kiépítésére 300 millió forint támogatást nyert a Bükki Nemzeti Park – mondja Rónai Kálmánné, igazgató.

Szavai szerint Mátrafüreden a Natura 2000-es területek bemutatóközpontját hozzák létre, hogy minél nagyobb közösségek ismerjék meg eme értékeket, ezáltal óvják és őrizzék. A jelenlegi épületet felújítják és bővítik. Lesz például egy sötét szoba, amely az erdő éjszakai életet mutatja be: teljesen elsötétített, hangoktól mentes helyiséget hoznak létre, így a látogató megtapasztalhatja, melyik hangnak mely állat a tulajdonosa.

Egy másik teremben a földalatti élet jellegzetességeit ismertetik. Bemutatnak egy korhadó fatörzset is, mert a holtfában, fekvőfában sok állatnak és növénynek jó táptalaja van – tette hozzá.

Illusztráció - erdő, holtfa. (Fotó: AFP)

Illusztráció. (Fotó: AFP)

Magos Gábor szerint az átlag kiránduló hozzá van szokva azokhoz az erdészetileg kezelt erdőkhöz, amelyekben messzire látni, nem sok aljnövényzet van, a fák pedig egyformák. Ez a gazdasági kezelés során így praktikus, természetvédelmi szempontból viszont az az előnyös, ha holtfa is található az erdőben, hiszen hozzátartozik az anyag forgalmához, emellett mikrohabitatokat teremt sok más fajnak.

Ezek a fajok pont az ilyen elrendeződéshez kötődnek. Ezért ha el tudják mondani az embereknek, hogy a holtfa nem ápolatlan küllemet kölcsönöz az erdőknek, hanem szerves része, akkor szerinte nagyot léphetünk előre a zöld gondolkodás terén.