Idén is megtartják nagyböjti élelmiszergyűjtésüket a magyar katolikusok

Immár hagyományosan az idei nagyböjtben is országszerte gyűjt tartós élelmiszert a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) - közölte az MKPK titkára csütörtökön Budapesten, a testület tavaszi üléséről beszámoló sajtótájékoztatón.

Mohos Gábor elmondta: a felajánlásokat a jövő heti vasárnapi szentmise alkalmával és az azt követkő hétköznapokon, egészen március 26-ig várják a templomokban, az erre kijelölt helyeken.

Hozzátette, idén is lehetőség van arra, hogy az egyházmegyei karitászközpontokban leadhassák adományaikat a hívek, valamit Budapesten a Szent István-bazilika mellett található, karitászemblémával ellátott teherautónál is várják a felajánlásokat. Az adományokat a Katolikus Karitász juttatja majd el a rászorulókhoz.

Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára sajtótájékoztatót tart a konferencia március 3-4. között megtartott tavaszi rendes üléséről az MKPK budapesti székházában 2014. március 6-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára sajtótájékoztatót tart a konferencia március 3-4. között megtartott tavaszi rendes üléséről az MKPK budapesti székházában 2014. március 6-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Közölte, a vatikáni Klérus Kongregációja gondozásában megjelent a katolikus papok képzésére vonatkozó általános dokumentum átdolgozott kiadása, és ennek magyarországi adaptálása céljából a püspökök létrehoztak egy bizottságot, amelynek tagja Erdő Péter bíboros, Veres András, Ternyák Csaba, Palánki Ferenc és Székely János püspök.

Az MKPK tárgyalt arról, hozzájárul ahhoz, hogy benyújtsák Mester Margit Mária szerzetes nővér, az Unum Társaság alapítója boldoggá avatásának kérelmét Rómának – mondta Mohos Gábor.

Az Unum Társaság alapítását 1938. szeptember 15-én hagyták jóvá. A szerzetesrendek feloszlatása után a közösség tagjai magánházakban folytatták szolgálatukat. Mester Margit Máriát 1951 tavaszán letartóztatták és öt év börtönbüntetésre ítélték; 1961-ben hunyt el.

A testület titkára közölte, az MKPK az ülésen döntött arról is, hogy az egyházi táborhelyekről országos, egységes nyilvántartást készítenek. Ezzel a plébániai, iskolai és egyéb közösségek táborainak megszervezéséhez kívánnak segítséget nyújtani.

Beszámolt arról, hogy a 2020-ban Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészülete részeként a kongresszus titkársága három egynapos képzésre hívja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye plébániáinak, valamint az egyházmegyék, a különböző lelkiségi mozgalmak, közösségek, iskolák, a ministráns-, család-, ifjúsági és karitászreferatúrák delegáltjait. Ennek célja, hogy minden egyházmegyére kiterjedően megszólítsák a híveket és elindítsák a kongresszusra való felkészülést.

Mohos Gábor elmondta azt is, hogy az MKPK Szent László király trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából, csatlakozva az állami eseményekhez, többnapos programsorozatot indít majd. Az emlékév központi rendezvénye június 26-án és 27-én lesz, ennek Győr ad otthont. Ezen a két napon tudományos konferenciával, koncertekkel és ünnepi szentmisével emlékeznek meg Szent Lászlóról.

A Caritas in Veritate bizottsága által 2013 óta minden évben megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat is Győrben tartják, június 25-27-én – közölte az MKPK titkára, hozzátéve: a idén a család témája áll az esemény középpontjában. Az MKPK kedden és szerdán tartotta tavaszi rendes ülését.