Ismét tavaszi orchideakiállítás a Vajdahunyadvárban

Csütörtöktől látogatható a seregszemle, ahol a rengeteg szép növény mellett választ kaphatunk a tartásukkal kapcsolatos összes kérdésünkre.

Az orchideák az elmúlt néhány évben az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé váltak és ma már mindenkinek van, vagy volt már egy-két cserép orchideája az ablakpárkányon. Tartásuk egyszerű, könnyen és hosszú ideig virágoznak, virágaik színesek, látványosak, ennek köszönhetik népszerűségüket – írja közleményében a Magyar Orchidea Társaság.

Az orchideák otthoni gondozása nem nehéz ugyan, de nem is annyira könnyű, mint egy átlagos szobanövényé. A szervezet tavaszi kiállításán a látogatók megismerkedhetnek azokkal az orchideákkal, amelyeket könnyen lehet lakásban tartani, és választ kaphatnak a tartásukkal kapcsolatos összes kérdésükre.

Orchideák a lakásban. (Fotó: Magyar Orchidea Társaság)

Orchideák a lakásban. (Fotó: Magyar Orchidea Társaság)

A szakértők tanácsai szerint az orchideát tegyük minél világosabb helyre, ahol legalább naponta 2-3 órán keresztül éri a fény; télen ritkán, 7-10 naponta öntözzük, nyáron hetente kétszer. A cserép alatt soha ne álljon a víz, mint a fokföldi ibolyáknál, és az orchidea közepébe se öntsünk vizet, mint például a broméliáknál.

A közlemény hangsúlyozza, a cserépben az ültetőanyag mindig legyen nedves, de soha ne túl vizes. A bőséges virágzáshoz sok fényre van szüksége a növénynek, ezért érdemes világos helyre tenni, vagy akasszunk fölé körülbelül 40 centiméter magasan növénynevelő lámpát. Ha a bimbók megsárgulnak és lehullnak, annak általában fényhiány az oka. Legalább kétévente ültessük át speciális orchidea-ültetőanyagba és új cserépbe.

Orchideák a lakásban. (Fotó: Magyar Orchidea Társaság)

(Fotó: Magyar Orchidea Társaság)

A nappali és az éjszakai hőmérséklet között legyen néhány fokos különbség, ez megindítja a virágszárak fejlődését. A szakértők szerint emellett az orchideáknak fontos a légmozgás a levelek körül, de nem szabad huzatos helyre tenni.

Mivel a párás levegőt szeretik, fontos, hogy legyen körülöttük néhány szobanövény, vagy egy szobai párásító készülék. Rendszeresen tápozni is érdemes speciális orchideatáppal, nyáron hetente, télen havonta egyszer. Az öntözővízhez pedig adagoljunk virágzásindító tápot nyár közepétől tél elejéig – írják közleményükben.

A kiállításon a látogatókat a bel- és külföldi kereskedők virágzó orchideák hatalmas választékával várják.

Kapcsolódó tartalom