Példátlan fotóalbum a Sixtus-kápolnáról

Példátlan részletességű fotóalbum jelent meg a Sixtus-kápolna freskóiról egy ötéves projekt eredményeként.

Innovatív digitális technológia és különleges LED-lámpák segítségével nappali fényben, a legapróbb részleteket is visszaadva fotózták le a 15. századi falfestményeket.

A Michelangelo festette mennyezet és a Perugino, Botticelli jegyezte oldalfalak 220 részletét örökítették meg a maguk valós nagyságában, és tették közzé három vaskos, 43 x 61 centiméteres kötetben. Az album egyes lapjai akár 1,20 méteres szélességig is széthajtogathatók.

A legmodernebb technikával készült fotók tökéletesen visszaadják a kápolnában fellelhető 276 színárnyalatot, és jól láthatóvá teszik a reneszánsz mesterek festési technikáit – mondta a fotóalbum péntek esti bemutatóján Gianni Grandi, a Scripta Maneant művészeti kiadó grafikai igazgatója.

A háromkötetes albumból 1999 példányt nyomtak, és ezeket a világ nagy könyvtáraiba juttatják el, áruk darabonként 12 ezer euró (3,7 millió forint).

A pápaválasztás helyszíneként is szolgáló kápolna megvilágítását 2014-ben forradalmasították LED-lámpákkal, kiemelve a homályból az angyalok, démonok, apostolok és próféták sokaságát.

A freskók átfogó fotózására legutóbb két évtizede került sor.