Újabb migránshullám indult az unió felé

Afrika és Ázsia felől továbbra is ezres nagyságrendben érkeznek a bevándorlók az Európai Unióba. Dél-Európában már beköszöntött a tavasz, nincs vihar a Földközi-tengeren, így elindult egy újabb roham. Év eleje óta már több mint 10 ezer menedékkérő ért partot Olaszországban. Továbbra is mindenkit beengednek az Unióba, tehát nem viszik őket vissza Európán kívüli táborokba.

Mintegy 730 bevándorlót mentett ki szombaton az olasz parti őrség a Földközi-tengerből. A migránsok Líbiából indultak el Szicília felé, amikor a tengeren megtalálták őket.

Az olasz belügyminiszérium adatai szerint idén az Európába érkezett bevándorlók száma már meghaladja a 10 ezret, ami háromszor annyi, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt.

Belgrádban hálózsákot, pokrócot és a legszükségesebb dolgokat készítették össze a bevándorlók, akik éppen a magyar határ felé indultak. A jó idő beköszöntével az elmúlt napokban már több mint 350-en el is hagyták észak felé a szerb fővárost.

“Szabadkára megyek, onnan pedig a magyar határra, és talán Allah segítségével továbbjutok Franciaországba” - mondta egyikük.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A megfelelő pillanatra várnak

Szabadkán jelenleg több száz migráns vár – ahogy ők mondják – a megfelelő pillanatra, amikor át tud jutni a határon. A kora délutáni órákban sokan a vasúti sínek mellett gyülekeztek, mert a segélyszervezetek oda viszik nekik az adományokat.

A bevándorlók számát senki sem tudja pontosan megmondani, hiszen a befogadóközpontokon kívül sokan a romos téglagyárban, vagy a határhoz közeli erdőkben húzzák meg magukat

3 hónapja vagyok itt, az erdőben alszom. Eddig 8-9 alkalommal próbáltam átjutni a magyar határon, de nem sikerül, ezért tovább próbálkozom” – mondta egy pakisztáni férfi.

Közben a határ magyar oldalán egy nap alatt összesen 224 emberrel szemben intézkedtek a hatóságok. Alig több mint egy hét alatt így harmadszor fordult elő, hogy kétszáznál is többen próbáltak Magyarországra jutni 24 órán belül.

Mivel érezhetően nő a nyomás, már a kecskeméti polgárőrök is segítik a határőrök munkáját. Szombaton Kunbajánál járőröztek.

A déli határon közben már megkezdődtek az előkészületek a második határzár megépítéséhez. Ásotthalomhoz megérkeztek az építkezéshez szükséges alapanyagok és már kijelölték az új kerítés nyomvonalát is.