Nem történt szabálytalanság a letelepedési kötvények értékesítésénél

Semmilyen szabályszegés nem történt a letelepedési kötvények értékesítése során – közölték a napokban megjelent sajtóhírre reagálva a Magyar Időkkel az érintett szervek. A megnevezett vállalat nem jutott jogtalanul magyar kötvényhez.

Cáfolta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Nemzeti Védelmi Szolgálat Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala (BÁH) azt a Magyar Nemzetben megjelent hírt, miszerint egy offshore vállalat, az S&Z Program Ltd. tavaly úgy vásárolhatott magyar letelepedési kötvényt, hogy erre nem is volt engedélye. Ezzel szemben az ÁKK kijelentette, hogy a parlament letelepedési kötvények ügyében illetékes gazdasági bizottsága 2014. szeptember 25-én határozattal vonta vissza az S&Z jóváhagyását, mely alapján az ÁKK felmondta a szerződést a vállalkozással.

Ezt követően az adósságkezelő csak a felmondás időpontjában már kiadott letelepedési engedélyekre vonatkozóan értékesített letelepedési kötvényt. Az ÁKK hangsúlyozta, hogy 2016-ban a szóban forgó cég számára semmilyen kötvényt nem értékesített.

A BÁH tájékoztatása szerint az S&Z Program esetében a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a vállalkozás részéről akkor jegyezte le a kötvényt, amikor az ehhez szükséges, a gazdasági bizottság által kiadott engedélyekkel még rendelkezett, vagyis a kötvény lejegyzése szabályosan történt.

Ennek megfelelően az állami szervek leszögezték: nem történt semmilyen szabálysértés.