Nem éri meg bliccelni, új szigorítások a tömegközlekedésben

Folyamatossá váltak 2016-ban a jogi eljárások a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pótdíjazási folyamataiban, sorra érkeznek bliccelésből származó rekordösszegű befizetések a közlekedésszervező társaság számlájára. Ezzel párhuzamosan 23 százalékkal csökkent a pótdíjazások száma. Amennyiben valaki nem vett jegyet, annak számára egyértelműen az a legjobb választás, ha halogatás helyett minél előbb befizeti a kiszabott pótdíjat.

A Budapesti Közlekedési Központ 2015-től alapjaiban felülvizsgálta a korábbi évek, évtizedek pótdíjazási gyakorlatát és módszereit, és úgy döntött, hogy szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben és hatékonyabbá teszi a jegy- és bérlet nélküli utazásokból fakadó pótdíjtartozások behajtását.

A pótdíjak gyors befizetése a legjobb megoldás

Ha a BKK jegyellenőrei pótdíjaznak valakit utazása során, annak a helyszínen – vagy 2 munkanapon belül a kijelölt ügyfélszolgálatokon (Akácfa utca, Deák tér, Kelenföld, Széll Kálmán tér) – 8 ezer forintot, azt követően, 30 napon belül, 16 ezer forintot kell befizetnie. Aki csak 30 nap után rendezi a pótdíjtartozását annak már 32 500 forintot kell befizetnie. Abban az esetben, ha valaki csak otthon felejtette a bérletét, 5 munkanapon belül lehetősége van 2 ezer forintos kezelési költség megfizetése mellett a bérlet utólagos bemutatására.

Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, tavaly ugyanis a BKK eldöntötte, hogy minden tartozást behajt, s ennek érdekében, ha kell, bíróságra viszi az ügyeket.

Bár a 8 ezer vagy a 16 ezer forintos kezdeti összegek elsőre magasnak tűnnek, ennek ellenére nem éri meg halogatni a befizetést. A szigorított követeléskezelési módszerek miatt a pótdíjazott utasok egyértelműen akkor döntenek a legjobban, ha minél hamarabb rendezik a jegyellenőrök által kiállított sárga csekket.