Visszatérhetnek a magánvásárlók az újautópiacra

2012-ben csökkent a regisztrációs adó, emiatt igen jelentősen bővült a használtautó-import. Ez a folyamat már tavaly is lassult, és a kereskedők hasonló trendet várnak idénre is – jelentette ki Katona Mátyás, az Autonavigátor.hu főszerkesztője az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: 2009-2010-ben összeomlott az új autók eladása, akkor az évi 200 ezer darabszámról 40 ezerre zuhant az új gépkocsik értékesítése.  Azóta folyamatosan növekvő trendről beszélhetünk, tavaly már közel 100 ezer új gépkocsit helyeztek forgalomba, idén pedig biztosan meglesz ez a szám – prognosztizálta.

Beszélt arról is, sokak szerint nem feltétlenül előnyös, hogy használt autók érkeznek az országba. Ezek fele ugyanis 10, ötöde 15 évnél idősebb. Utóbbiak feltétlenül rontják a 13,85 éves hazai átlagéletkort.

Sokak szigorítást szorgalmaznak. Lehet, hogy módosítják a regisztrációs adóra vonatkozó szabályokat, egyelőre azonban nincs szó erről – jegyezte meg.

Tavaly 12 százalékkal nőtt a tulajdonosváltások száma, ez több mint 600 ezer esetet jelent – említette meg.

Annak kapcsán, hogy magánszemélyek előszeretettel hoznak be Németországból használt autókat, azt mondta: azért figyelembe kell venni, hogy a németországi utakat erőteljesen sózzák, ezért a német autók jobban rozsdásodnak. Emellett ott is jellemző, hogy tekergetik a kilométerórákat.

Kiemelte: van esély, hogy a magánvásárlók visszatérjenek az újautópiacra. A felfutást idén már 80 százalékban a magánvásárlóktól várják az importőrök.

Kapcsolódó tartalom