Schulz már népszerűbb Merkelnél

Martin Schulz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje legyőzné Angela Merkelt egy közvetlen választáson – derül ki egy friss felmérésből.

Az Európai Parlament előző vezetője 49 százalékot kapna a kancellárválasztáson, ha a választók közvetlenül voksolhatnának, miközben Angela Merkelre csak 38 százalék szavazna.

A Forschungsgruppe Wahlen korábbi felmérése szerint Merkel január végén még megelőzte Schulzot, előnye akkor 44 százalék a 40-hez volt.

A ZDF televízió számára készített kutatásban a megkérdezettek egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán osztályozhatták a politikusokat. Martin Schulz népszerűségét második alkalommal értékelhették, ezúttal is 2 pontot kapott. A szociáldemokrata kancellárjelölt így a lista első helyére került, holtversenyben Winfried Kretschmann-nal, a Zöldek baden-württembergi tartományi miniszterelnökével. Angela Merkel a harmadik helyen áll a népszerűségi listán, 1,7 ponttal, a január végén mért 1,8 pont után.

A német kancellárt, ami kvázi ugyanaz mint a miniszterelnök, a szövetségi parlament, a Bundestag szavazza meg.

Pártok szintjén a friss adatok szerint Schulz pártja, az SPD 6 százalékot erősödve 30 százalékon áll, míg a Merkel vezette konzervatív blokk 2 százalékot esve 34 százalékon áll.

Az SPD-től balra álló Baloldal 3 százalékponttal 7 százalékra gyengült, a Zöldek 1 százalékponttal 9 százalékra erősödtek. A CDU/CSU-tól jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 1 százalékponttal 10 százalékra csökkent, a liberális FDP pedig változatlanul 6 százalékon áll, így 4 év után visszakerülhet a Bundestagba.