Arcfelismerő szoftver segítheti a makik védelmét

Biológusok és számítógépes fejlesztők az emberi arcfelismerő megoldásokat alakították át, hogy félig automata rendszert fejlesszenek ki az egyes makik azonosítására.

Az új, LemurFaceID-nek becézett technológiáról a BMC Zoology folyóiratban számoltak be.

Anil Jain, a Michigani Állami Egyetem szakembere és csapata elsőként alkotta meg az arcfelismerő rendszert, amely 98,7 százalékos pontossággal azonosítja a több mint 100 makifaj egyedeit.

Jain szerint az emberekhez hasonlóan a lemúroknak is egyedülálló az arcberendezésük, amelyet a rendszer ki tud szűrni. Optimalizálva, a LemurFaceID segédkezet nyújthat a veszélyeztetett fajok hosszú távú kutatásában azzal, hogy gyors, olcsó és pontos módszert kínál az azonosításra.

Vöröshasú maki. (Fotó: AFP)

Vöröshasú maki. (Fotó: AFP)

Jain 462 felvételt készített 80 vöröshasú makiról, és 190 felvételt más makifajokról, hogy megalkossa az adatbázist az arcfelismerő rendszernek. A fotók nagy részét a madagaszkári Ranomafana Nemzeti Parkban lőtték.

A lemúrok rövid távú vizsgálatához a kutatók gyakran olyan azonosítókat használnak, mint a testméret és –forma különbsége, sérülések vagy sebhelyek megléte. Viszont az ilyesféle, megjelenést illető változásokra támaszkodás megnehezítheti az egyes kutatóknak ugyanazon egyed időről időre történő azonosítását, vagyis kevés hosszú távú vizsgálat született eddig a makipopulációkról.

A szerzők szerint az egyedek és a populációk hosszú távú vizsgálata létfontosságú adatokat szolgáltat arról, milyen hosszú ideig maradnak életben az egyedek a vadonban, milyen gyakran párosodnak, mennyi utód születik, mekkora a halandóság a fiatalok között, végezetül milyen a populációs növekedés és hanyatlás mértéke. Az új rendszer többek között ilyen információkkal segítheti a rendkívül veszélyeztetett makikat érintő védelmi stratégiákat.

Gyűrűsfarkú maki Madagaszkáron. (Fotó: AFP)

Gyűrűsfarkú maki Madagaszkáron. (Fotó: AFP)

A LemurFaceID ezenkívül nem invazív módja a makik azonosításának. A befogás és nyakörvvel ellátás módszere elterjedtebb ugyan, de ezek sérüléseket és stresszt válthatnak ki, emellett az állatorvosi szolgáltatások és az altatás miatt költségesek is.

Az arcfelismerő rendszert mindamellett az állatvédelem egyéb területén is fel lehet használni. A makikat, a sok más veszélyeztetett állat között, illegálisan is befogják és háziállatként tartják bizonyos területeken. A LemurFaceID segítheti a hatóságok munkáját, a turistákat és a kutatókat olyan eszközzel ruházhatja fel, amellyel gyorsan jelenthető egy-egy észlelés és a fogságban élő állat azonosítása.

Jain abban is reménykedik, hogy a rendszerrel más főemlős- és emlősfajokat is azonosítani lehet, különös tekintettel azokra, amelyeknek változatos pofaszőrzetük és bőrmintázatuk van, úgymint medvéket, kis pandákat, mosómedvéket vagy lajhárokat.