Madridi kiállítást nyitott meg Áder János és a spanyol király

Áder János magyar államfő és VI. Fülöp spanyol király közösen nyitotta meg a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műkincseiből összeállított tárlatot az idén 25. évfordulóját ünneplő, világhírű madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban.

A magyar közgyűjtemény 90 műalkotását, festményeket, rajzokat, szobrokat felvonultató tárlaton Guillermo Solana, a Thyssen- Bornemisza Múzeum gyűjteményi igazgatója kalauzolta végig az államfőket és feleségeiket, Letícia királynét és Herczegh Anitát.

A Remekművek Budapestről – A reneszánsztól az avantgárdig című kiállításon szerepel Munkácsy Mihály Liszt Ferencről készült portréja is, amelyet a zongoraművész utolsó arcképeként tartanak számon.

Madrid, 2017. február 17. Áder János köztársasági elnök (b2), felesége, Herczegh Anita (b), valamint VI. Fülöp spanyol király (j2) és neje, Letizia királyné (j) a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria anyagából válogatott, Remekművek Budapestről – A reneszánsztól az avantgárdig című kiállítás megnyitóján a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban 2017. február 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Gesztus a spanyol királyi pár felé

A magyar elnöki pár jóvoltából, mintegy gesztusként a spanyol királyi pár felé, a Madridi Reina Sofía konzervatórium két hallgatója, Szabó Laura (cselló) és Hiber Mohamed (hegedű) adta elő Kodály Zoltán Duó hegedűre és gordonkára (Op.7.) című művét.

Az “ajándék” apropója, hogy Liszt Ferenc 1844-ben épp abban az épületben adott két koncertet a spanyol közönségnek, amely jelenleg otthont ad a Thyssen-Bornemisza Múzeumnak.

A nyolc teremből álló, 500 év magyar, spanyol, olasz, flandriai mestereinek műveit bemutató tárlat megtekintését követően az elnöki és a királyi pár is aláírta a múzeum vendégkönyvét.

Több mint 100 ezer látogatóra számítanak

A magyar műkincsek madridi bemutatását a Szépművészeti Múzeum jelenleg zajló felújítása tette lehetővé. A két múzeum szakemberei három évig dolgoztak közösen a kiállítási anyag összeállításán, amely mások mellett Leonardo, Velázquez, Rubens, Goya, Szinyei Merse, Rippl-Rónai és Bortnyik alkotásait vonultatja fel.

A szervezők arra számítanak, hogy a következő három hónapban több mint 100 ezer látogató tekintheti meg a műveket.

A február 18-tól május 28-ig látogatható tárlat fővédnökei Áder János és VI. Fülöp. A kiállítás egybeesik a spanyol-magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulójával is.

Hat éve nem volt hasonló alkalom

A magyar államfők közül utoljára Schmitt Pál tett hivatalos látogatást a dél-európai országban 2011-ben. VI. Fülöp pedig 2004-ben, még trónörökösként járt Magyarországon a budapesti Cervantes Intézet megnyitása alkalmából.