Amit minden Android mobillal fotózónak tudni kell

Magától értetődő tanácsok, amikkel mindenki tisztában van? Mégis sokan nem tartják be.

Néhány nyilvánvaló tipp, amelynek betartásával jobb minőségű képet lehet lőni az Androiddal.

A lencsét tisztítani is kell

Ellenőrizzük, hogy tiszta-e a kamera lencséje. Az ujjlenyomatok zsíros foltjai, a porszemek és az alig látható szöszök idővel elhomályosítják a képet.

A legszerencsésebb megoldás mikroszálas kendővel, például szemüvegtörlővel tisztítani, nehogy megkarcoljuk a lencse üvegét (műanyagját).

Fotó: Reuters/Edgar Su

Fotó: Reuters/Edgar Su

Állítsuk át maximális felbontásra a kameraszoftvert

Emlékeztetőnek, jegyzet gyanánt megfelel a gyengébb felbontás is, de fotózásra célszerű a legnagyobb méretet, illetve felbontást használni.

Gyártónként más-más menüpont alatt találhatóak a kamera beállításai, ott kell kiválasztani „A fotó felbontása”, vagy a Fotó mérete” opcióban az elérhető legjobb képminőséget.

Próbáljunk ki több alkalmazást a Google Play áruházból

Egyáltalán nem biztos, hogy a gyárilag telepített appal mindent ki lehet hozni a mobilból. Sőt.

Készülékenként, még felhasználónként is különböző, hogy melyik szoftver lesz a legalkalmasabb. Akad, aki az automatizált, gyors használatot kínálót részesíti előnyben, más viszont szeret minél több paramétert maga kiválasztani. Éjszakai, állványon készült képeket tűrhető minőségben csakis az egyedien beállított appal lehet exponálni.

Bacon Camera

Amennyiben a készülékünk megengedi a veszteségmentes üzemmódot, s különösen, ha asztali számítógépen utófeldolgozást akarunk végezni, akkor olyan szoftverre van szükségünk, amelyik a JPEG mellett DNG formátumban is működik.

Gömbpanoráma készítésre pedig máig a legjobb választás az ingyenesen letölthető Google Kamera.

A kétharmados szabály

Szebbnek érzékel a szemünk szinte minden fotót, ha nem unalmasan középre, szimmetrikusan állítjuk be rajta a témánkat.

Érdemes kipróbálni, mennyivel látványosabbnak, jobban eltaláltnak érezzük azokat a fotókat, amelyek egyharmad-kétharmad arányban osztják fel a kompozíciót. Jól példázza ezt a Photography Mad alábbi képe.

Photography Mad ketharmados arany

Lehetőleg kapcsoljuk be a rácsozatot is: a kilenc egyenlő részre osztott képen nem csak az említett arányokat könnyebb meglelni, hanem segít, hogy ne legyen ferde a felvétel, könnyebb beállítani a vízszintest.

Kapcsoljuk ki a vakut és fókuszáljunk

A durva árnyékokat vető vaku helyett érdemes fényhiányos helyszíneken állványra tenni a mobilt (párezer forintért már kapható zsebben tartható is), vagy jobb híján valamilyen fix tárgynak támasztva fotózni vele.

Gorilla allvany okostelefonhoz

Soha ne mulasszuk el a fókuszállítást az érintőképernyő megfelelő pontjának megérintésével, az automata nem fogja tudni, mi a képünk kiemelendő témája.

Több olyan letölthető kameraalkalmazás akad, amelyik képes több, egymás után gyorsan, különböző fényértékekkel mért fotóból egy jót készíteni. Keressük ezt a menüpontot, vagy a HDR opciót, ha például a képen egyaránt láthatóak sötét árnyékok és erős napfényben megvilágított részletek.