Szijjártó: Japán a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon

A magyar élelmiszeripari export bővítéséről és japán autóipari beruházásokról tárgyalt kedden Japánban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Japán nemcsak a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon, de nagyon fontos exportpiaca is Magyarországnak. Az olyan prémium cikkek számára, mint a Pick és a Herendi termékek, a második legjelentősebb piac – húzta alá a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jamamoto Judzsi mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszter találkozója Tokióban MTI Fotó: KKM

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jamamoto Judzsi mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszter találkozója Tokióban
MTI Fotó: KKM

Tárgyalásai keretében megállapodás született többek között arról, hogy megindítják a magyar vaddisznóhús Japánba szállításához szükséges engedélyezési tárgyalásokat. A miniszter megbeszélést folytatott a JAPIA (Japan Auto Parts Industries) képviselőivel, Szuzuki Tosihiróval, a Suzuki elnök-vezérigazgatójával, valamint a Toyota és a Bridgestone vállalat képviselőivel is.

Elmondta: keddi tárgyalásai nyomán is újabb beruházások fognak Magyarországra érkezni. Az ezekről szóló végleges döntéseket későbbi időpontban, az érintett vállalatokkal egyeztetve jelentik majd be.