Varga: 17 éve nem volt ilyen jó januárunk

A nemzetgazdasági miniszter szerint az év első számaiból ugyan nehéz messzemenő következtetéseket levonni, de azt mindenképpen mutatják, hogy stabil a költségvetés és biztatóak a kilátások.

Nem kezdtük roszabbul az évet, mint  a tavlyit – jelentette ki péntek reggeli sajtótájékoztatóján a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály a tegnap nyilvánosságra hozott adatokra utalva kijelentette:  az év első számaiból ugyan nehéz messzemenő következtetéseket levonni, de azt mindenképpen mutatják, hogy stabil a költségvetés, kedvezőek a folyamatok és biztatóak a kilátások.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy az államháztartás egyenlege 123,4 milliárd forintos töblettel zárta januárt, ami azt jelenti, hogy 17 éve nem voltak ilyen jók a januári adatokat.

Befolyásoló tényezők

A tárcavezető elmondta: idén a számok alakulását négy terület befolyásolja majd jelentősen. Ezek közül kiemelte az alapvető élelmiszerek áfá-jának csökkentését és a vállalkozói, vállalati terhek jelentős csökkentését, ahol – szavai szerint – komoly tételeket vállalt a kormány: a munkáltatói járulékot pédául 27-ről 25%-ra mérsékelték.

Befolyásoló tényezőként említette az otthonteremtést, ahol idén további felfutásra és a lakásépítésekhez igénybe vett támogatások növekedésére számít a kormány, illetve a béremelések a terület.


Varga Mihály sajtótájékoztatója

Megvan a pénz a célokra

Varga Mihály közölte: megvannak a pénzügyi források az idei gazdaságpolitikai célokra, a 6 éves bérmegállapodás és adócsökkentés nem fogja jelentősen befolyásolni az idei költségvetési adatokat.

Hozzátette, kedvezőek a folyamatok, de szükség esetén a február-márciusi adatok fényében hoznak érdemi intézkedéseket.

Már készül a jövő évi költségvetés

A nemzetgazdasági miniszter megerősítette, a 2018-as költségvetést is tavasszal szeretnék benyújtani a parlamentnek, az előkészítési munkák már megkezdődtek.