Jelszavaikat is elkérnék a gyanús beutazóktól az amerikaiak

Felszólítanák közösségi médiás jelszavaik átadására azokat a gyanús külföldieket, akik szeretnének az Egyesült Államokba lépni – erről beszélt John Kelly belbiztonsági miniszter. A tárcavezető szerint így árnyaltabb képet kaphatnak az amerikai hatóságok például a muszlim többségű országokból érkezők internetes tevékenységéről.

Kelly ugyanakkor hozzátette, ez csak egy azon intézkedések közül, amit mérlegelnek a muszlim többségű országokból érkezőkkel ellenőrzésére, miután Trump elnök beutazást korlátozó rendeletét ideiglenes felfüggesztette egy szövetségi bíró.

A tárcavezető a Belbiztonsági Bizottságnak azzal érvelt, hogy erre azért lenne szükség, mert így megtudhatják, hogy az illető mit szokott csinálni, hogyan szokott viselkedni, miket ír és mond az interneten. Aki pedig nem akar együttműködni, azt egyszerűen nem engedik be.

A miniszter szerint az olyan országokból érkezők, mint például Szíria vagy Szomália, az állításaikat sokkal nehezebb ellenőrizni és ebben nem is szabad megbízni. Mivel a háborús helyzet miatt ezek ellenőrizhetetlenek, a hatóságoknak muszáj elfogadniuk a válaszaikat.

trump - kelly

Donald Trump amerikai elnök és John Kelly belbiztonsági miniszter – EPA/Michael Reynolds

John Kelly szerint Donald Trump elnök osztozik aggodalmaiban és már fontolják egy újabb ellenőrzési szint bevezetését.

A politikus azt is megemlítette, hogy a jelszavak megszerzése mellett szeretnék megtudni az egyes bevándorlók pénzügyi történetét is, illetve adott esetben felkutatni, hogy a kifizetések alapján köze lehet-e bármilyen terrorista szervezethez.

Hasonló ötlet már korábban az Obama-kormány alatt is felmerült, de akkor ezeket nem ültették át a gyakorlatba.