Megtiltották a szárnyashús-importot az EU-ból az oroszok

Az intézkedés a szárnyashúsra és minden belőle készült termékre vonatkozik, beleértve a takarmányt és a takarmányadalékokat, kiterjed továbbá a szárnyastartáshoz szükséges valamennyi eszközre.

Az orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat (Roszszelhoznadzor) február 8-i hatállyal ideiglenesen megtiltotta a szárnyashús és egyéb szárnyas termékek importját a madárinfluenza sújtotta európai országokból, köztük Magyarországról.

A Roszszelhoznadzor közleménye szerint az intézkedés a szárnyashúsra és minden belőle készült termékre vonatkozik, beleértve a takarmányt és a takarmányadalékokat, kiterjed továbbá a szárnyastartáshoz szükséges valamennyi eszközre.

Héthetes szabadtartásos tanyasi csirkék MTI Fotó: Balázs Attila

Héthetes szabadtartásos tanyasi csirkék MTI Fotó: Balázs Attila

A keddtől érvényes intézkedés Ausztriát, Nagy-Britanniát, Magyarországot, Bulgáriát, Görögországot, Németországot, Olaszországot, Hollandiát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát, Franciaországot, Horvátországot, Csehországot és Svédországot érinti.

Oroszország 2014 augusztusában rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unióból származó szárnyashúsra és feldolgozott termékeire, ám ennek politikai okai voltak, válasz volt az unió által az oroszokkal szemben bevezetett embargóra.

Az orosz szakhatóság keddtől hatályos döntésének érvényességét nem befolyásolná, ha esetleg időközben a kormány visszavonná a három éve elrendelt importtilalmat.

A hétvégén a TASZSZ orosz hírügynökség azt írta, hogy Oroszországot sem kerülte el a madárinfluenza. Így például az Asztrahanyi körzetben mintegy 600 ezer csirkét kellett elpusztítani a megbetegedés miatt december elején. December végén pedig a rosztovi körzet egyik pulykatelepén mutatták ki a vírust.

A Roszszelhoznadzor a madárinfluenza megjelenésével számol Észak- és Dél-Kaukázusban, valamint a Krímben is.