Első- és másodfokú készültséget rendeltek el az árvíz miatt

529 kilométeren elsőfokú, 74 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a hatóságok.

Országszerte több mint 600 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség: ebből a Túrt érintően 75 kilométeren már másodfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek. Emellett – a Felső-Tisza, Bodrog, Túr, Szamos, Kraszna, Zagyva és Tarna – egyes szakaszain összesen csaknem 530 kilométeren elsőfokú az árvízi készültség.

 

 

Továbbra is a Felső-Tiszán, és az ottani mellékfolyókon kell a leginkább figyelni a gátakat, valamint a jég mozgását. Ahol a jégtorlaszok elakadnak, ott pillanatok alatt visszaduzzasztják a vizet. Záhonynál pár nap alatt majdnem 9 métert emelkedett a Tisza. Továbbra is az a szerencse, hogy egy nagyon alacsony szintre jött rá az árhullám, így a folyók csak az ártereket öntik el.

Tegnap a Szamoson egy 13 kilométeres jégdugó alakult ki, ami miatt több métert emelkedett a vízszint. Később megindult az apadás, a szakemberek szerint azonban csak átmenetileg csökkent a vészhelyzet.

Olcsvánál víz borítja a Szamos-parthoz vezető utat. A jeges ár itt is rengeteg uszadékot és szemetet hoz, Aranyosapátinál a Tisza öntötte el a révhez vezető utat. Záhonynál is kilépett a Tisza a medréből. Ugyan a tegnapi közel 20 kilométeres jégtorlódás lejjebb vonult, mostanra a Szamosról érkező jégzajlás nehezíti a helyzetet.

A Közép-Tisza vidékén árvízvédelmi és jeges készültség is van. Tegnap a Tápión Tápiógyörgye térségében jégtorlaszt bontottak a szakemberek, mert a víz a lakott területet veszélyeztette. Zagyvarékasnál a Zagyva is kilépett a medréből, de a tetőzést csak később várják.

A Zala folyó már tetőzött keddre virradóan, 234 centiméteren, de a zsilipeket már tegnap délután le kellett zárni, mert különben visszafelé folyt volna a víz a város felé. A vízszintnek körülbelül 200 centiméterre kell apadnia ahhoz, hogy a zsilipeket újra ki lehessen nyitni, ami a csapadék-elvezetés miatt fontos. A térségben ugyanis egész hétvégén esett az eső.
A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a folyóvizek vízszintjét, illetve a jég levonulását, hogy szükség szerint beavatkozhassanak.

A belvíz is gondot okoz

Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén 29 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 9 szakaszon II. fokú, 20 szakaszon I. fokú készültség van érvényben. Folyamatosan dolgoznak a szivattyúk, azért, hogy legalább a lakott területeken ne jelenjen meg a víz.

Békés megyében a legrosszabb a helyzet. A belvízzel elöntött területek nagysága keddre meghaladta a 9000 hektárt, amelyből több, mint hatezer vetés és szántó terület. Jelenleg hat szakaszon első, két szakaszon pedig másodfokú készültség van érvényben.

A vasúti közlekedést is akadályozzák a vízátfolyások Balassagyarmat környékén. A felázott sínek miatt vasárnap óta nem járnak a vonatok a város és Aszód között. Az utasokat buszokkal szállítják.

A Balatonnál is gondokat okoz a sok csapadék és a hirtelen olvadás. Balatonmáriafürdőn nem csak az utcákon és az árkokban, hanem az udvarokban is hömpölyög a víz.