Nem csak szépséghiba a seprűvéna

Esztétikai hibaként tekintünk az elsősorban a combon, lábszáron megjelenő seprűvénákra, de a szakember szerint ez gyakran csak a jéghegy csúcsa, a mögötte levő, sokszor szabad szemmel nem látható, kitágult érszakasz tovább tágulhat, hajlamos a gyulladásra és akár trombózis, visszeres vérzés, lábszárfekély is kialakulhat belőle.

Télen több réteg ruha rejti testünk szépséghibáit, tavasszal azonban többet mutatunk meg magunkból. Sokan éppen ebben az időszakban kezdik el rosszul érezni magukat, hiszen a végtagjaikon megjelent elszíneződött, megdagadt ereket, a seprűvénákat már nem tudják tovább takargatni. Az egészen kicsi, a bőrben normálisan is meglévő kapillárisok kitágulnak és láthatóvá válnak: ezek az úgynevezett pókhálóvénák, seprűvénák – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

„Nevezhetjük civilizációs betegségnek is, hiszen több tényező is befolyásolhatja a seprűvénák kialakulását – fogalmazott Dr. Szabó Attila érsebész, visszérspecialista. – A mozgásszegény életmód, várandósság, fogamzásgátló szedése, testsúlygyarapodás és öröklött hajlam is okozhatja. Sokan nem tulajdonítanak nagyobb figyelmet a seprűvénáknak, pedig ez komplex érsebészeti kezelést igényel, hiszen idővel súlyosabb érsebészeti problémákat is okozhatnak”.

Visszér, seprűvénák, illusztráció. (Fotó: Stockphoto)

Illusztráció. (Fotó: Stockphoto)

A közlemény szerint a házi gyógymódokhoz, vadgesztenye alapanyagú krémekhez sokan fordulnak, de a tapasztalatok arról tanúskodnak, nem lehet elkerülni a kisebb orvosi beavatkozásokat. A technika fejlődésével ma már olyan modern visszérműtétek is léteznek, amelyek fájdalommentesek és nem tart hetekig a gyógyulási időszak. A seprűvénák kezelésére háromféle módszert szoktak alkalmazni – intézménytől, technikai felszereltségtől, emberi erőforrástól függ, orvos és páciens melyiket választja.

„A beavatkozás típusa függ az értágulat nagyságától, típusától, elhelyezkedésétől. Kezelhetjük injekciós módszerrel, vagy más néven szkleroterápiával, rádiófrekvenciás tűvel, illetve lézerrel, és alkalmazhatjuk a különböző módszerek kombinációját is. Ezek mind fájdalommentesek, altatást, érzéstelenítést nem igényelnek, és hegek sem maradnak a kezelések után. Fontos azonban, hogy részletes érsebészeti vizsgálat és ultrahangos diagnosztika történjen, hiszen így lehet kezelni az alapbetegséget, amely a vénás elégtelenséget és a bőrelváltozást okozta” – tette hozzá az érsebész szakorvos.

A leginkább elterjedt kezelési mód a szkleroteápia (érelzárás), amely során egy finom tűvel olyan anyagot fecskendeznek az érbe, amely az érfalat károsítja, ennek következtében pedig a kezelést követő kompresszió (rugalmas pólya, kompressziós harisnya) hatására az érfal összetapad. Az ér idővel felszívódik és a vér más irányban, egészséges ereken keresztül áramlik tovább.

Seprűvénák lézeres kezelése. (Fotó: AFP)

Seprűvénák lézeres kezelése. (Fotó: AFP)

Nyugat-Európában gyakran rádiófrekvenciás tűvel kezelik a seprűvénákat, de Dr. Szabó Attila elmondta, a Magyarországon is elérhető módszerrel arcon kialakuló értágulatokat, a rosaceát is kezelni lehet. A vékony tűn keresztül – amely nagy frekvenciájú rezgés által hőt bocsájt ki – roncsolják a kapilláris erek falát és tartalmukat. A beavatkozás után azonban nem tapasztalható égés, bőrelhalás vagy pigmentáció. Bármely bőrtípus és testrész esetében is elvégezhető, de kerülendő nikkel-allergia, terhesség, pacemaker viselése és fertőző bőrbetegségek jelenlétekor.

Lehetséges még a lézerfény alkalmazása: a bőrön keresztül elzárják a kitágult ereket, amelyek idővel teljesen felszívódnak. Ez a kezelés nem minden bőrtípusnál alkalmazható, mellékhatás-mentes végzése nagy szakértelmet igényel.

A szakember mindhárom esetben azt javasolja, néhány hétig kerülni kell a napsugárzást, a szoláriumozást, a megerőltető fizikai megterhelést, néhány napig pedig kompressziós zoknit, harisnyát kell viselni.

Mit tehetünk a seprűvénák ellen?

- Mozogjunk rendszeresen: a séta, a kerékpározás és az úszás különösen hatékony.
- Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, kerüljük a túl nagy súlyfelesleget.
- Ülőmunka esetén rendszeresen álljunk fel néhány percre és mozgassuk meg végtagjainkat, járjunk nyirokmasszázsra.
- Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, igen hasznos lehet a hideg-meleg váltózuhany.
- Figyeljünk a megfelelő folyadék- és vitaminpótlásra (C-, E- és K-vitamin a legfontosabb a véredényfal erősítése miatt).