Trump: Hatalmas szégyenfolt maradhat a hírszerzési ügynökségeken

Soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni azokat a megalapozatlan állításokat, amelyek kedden jelentek meg az amerikai sajtóban Donald Trumpról - hangsúlyozta a megválasztott elnök szerdán New York-i sajtótájékoztatóján.

Több amerikai médium is közzétette helyi idő szerint kedden azt az először a Buzzfeeden megjelent 35 oldalas állítólagos hírszerzési jelentést, amelynek lényege, hogy Oroszország Trump lejáratására, zsarolására alkalmas információk birtokában van.

A megválasztott elnök köszönetet mondott azoknak a médiumoknak, amelyek kételkedtek az állítólagos hírszerzési jelentés hitelességében. “Hatalmas szégyenfoltot” hagy a hírszerzési ügynökségeken, ha valóban ők szivárogtatták ki a jelentést – jelentette ki Trump.

Hangoztatta: a Buzzfeed amerikai hírportálnak számolnia kell a következményekkel, amiért nyilvánosságra hozta az állítólagos hírszerzési jelentést. Ugyanakkor nem fejtette ki bővebben, hogy eljárást indít-e a Buzzfeed ellen vagy sem.

A politikus csupán annyit mondott: a vádaskodás számára a náci Németországot idézi.

epa05711176 US President-elect Donald Trump speaks during a press conference in the lobby of Trump Tower in New York, New York, USA, 11 January 2017. Trump, who is set to take the Oath of Office on 20 January 2017, gave his first press conference in nearly 6 months.  EPA/JUSTIN LANE

Donald Trump megválasztott amerikai elnök New York-i sajtótájékoztatóján. EPA/JUSTIN LANE

„Mindenki követ el hackertámadásokat Amerika ellen”

Donald Trump New York-i sajtótájékoztatója elején megköszönte azoknak a lapoknak, amelyek elmentek, hogy meghallgatják őt. Megismételte, hogy tiszteli a sajtószabadságot, de – mint fogalmazott – néhány médium “túl profi” volt. Majd kijelentette: úgy véli, Oroszország állt az amerikai elnökválasztási kampány idején végrehajtott számítógépes támadások mögött.

Trump ugyanakkor hozzátette: az Egyesült Államok ellen “mindenki” követ el hackertámadásokat, egyebek mellett Oroszország és Kína is. A megválasztott amerikai elnök közölte, hogy a hírszerzés 90 napon belül jelentést fog neki készíteni arról, milyen módon tudja az Egyesült Államok leállítani ezeket a támadásokat.

„Minden idők legnagyobb munkahelyteremtője leszek”

Az újságírói kérdéseket megelőző nyilatkozatában kijelentette:  minden idők legnagyobb munkahelyteremtője  lesz az Egyesült Államokban. Hangsúlyozva, hogy nagyon keményen dolgozik majd ennek érdekében. Trump a gazdaság olyan fellendítéséről beszélt, amire – mint fogalmazott – senki nem számít.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök New York-i sajtótájékoztatóján. EPA/JUSTIN LANE

A megválasztott elnök rövid nyilatkozata után rögtön az újságírók kapták meg a szót. A legtöbb kérdés Trump Oroszországhoz fűződő viszonyára irányult. A republikánus politikus leszögezte: a Demokrata Párt vezető testületét, az Országos Bizottságot valóban számítógépes támadások érhették, de ennek oka a gyenge számítógépes védelem volt.

A Republikánus Párt számítógépes rendszerébe viszont nem tudtak behatolni a hackerek – állította, miközben felhívta a figyelmet arra, hogy ő például a hackertámadások nyomán tudta meg, hogy Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje előre megkapta az elnökjelölti viták kérdéseit.

„Ha Putyin kedveli Trumpot, akkor ez előny és nem teher”

A New York-i Trump-toronyban tartott sajtóértekezleten, újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: bár előny lehet, hogy Putyin állítólag kedveli őt, de még nem tudja, hogyan jön ki az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megtalálnia a hangot Moszkvával.

“Elhiszi bárki is, hogy Hillary Clinton keményebb lett volna Putyinnal, mint én?” – tette fel a kérdést a republikánus párti Trump egykori demokrata párti vetélytársára utalva.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök New York-i sajtótájékoztatóján. EPA/JUSTIN LANE

A politikus leszögezte: nincs és nem is lehet üzleti ügye Oroszországgal, és nem is szeretné, ha lenne, mert ez érdekellentétekhez vezethetne. Hozzátette, hogy a hétvégén kétmilliárd dolláros ingatlanfejlesztési üzletet ajánlottak neki Dubajban, de azt is elhárította, mert elnökként minden érdekellentéttől mentesen akar tevékenykedni.

Gazdaságpolitikájával kapcsolatban Trump egy kérdésre válaszolva kifejtette az autógyárak, például a Ford és Chrysler ma már inkább Amerikában fektetnek be, mint máshol, és jó lenne, ha a gyógyszeripar is követné őket. Kilátásba helyzete, hogy azoktra az amerikai vállalatokra, amelyek külföldön terveznek beruházni, rendkívül magas adót vetnek ki.

Az amerikai vállalatok az egyes szövetségi államokon beül bárhol szabadon beruházhatnak, de külfödön csakis magas, Trump által “határadónak” nevezett adó megfizetése után tehetik meg ezt.

Azonnal visszavonom az Obamacare-t

Trump bejelentette azt is, hogy amint jóváhagyják az egészségügyi miniszter kinevezését, az új amerikai kormány azonnal visszavonja a Barack Obama távozó elnök nevéhez fűződő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendszert, és helyette új törvényjavaslatot fog benyújtani.

Az Obamacare “a demokraták problémája”, és az új kabinet “nagy szolgálatot tesz” a demokratáknak azzal, hogy nem várja meg a “katasztrofális” rendszer összeomlását, hanem helyette rögtön egy “olcsóbb és jobb” rendszert vezet be – hangoztatta Trump.

Fiai veszik át a cégeit

A politikus tudatta, hogy továbbra sem hozza nyilvánosságra adóbevallását, mert még auditálás alatt áll, s hozzátette: az ő adóbevallása egyedül az újságírókat érdekli.

Trump ezt követően közölte, hogy vállalatbirodalmát teljes egészében a két fia veszi át, akikkel a későbbiekben nem is konzultál majd üzleti ügyekről.

Ezután ügyvédnője részletesen felolvasta, hogy Donald Trunmp az eddigi valamennyi üzleti érdekeltségét már elhelyezte, vagy elhelyezi majd egy erre a célra létrehozott vagyonkezelőben.

Az ügyvédnő leszögezte: a megválasztott elnök nem akarja, hogy bárki is azt gondolja, az elnökséget a saját hasznára akarná kamatoztatni. Hozzátette: Trump elnöksége idején a fiai irányítása alatt álló cégek nem kötnek majd külföldi üzleteket.

Épülhet a fal 

A megválasztott elnök kitért arra is, hogy beiktatása után azonnal megkezdi az egyeztetést az amerikai-mexikói határon építendő falról. Mint modta: nem akar egy-másfél évig várakozni ezzel, a lehető leghamarabb megkezdik az építkezést.

Kitartott amellet, hogy a fal árát a mexikóiak fizetik majd, akár adó, akár közvetlen  finaszírozás formájában. Ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy tiszteli a mexikói népet, s nem okolja Mexikót azért, hogy korábban szerinte hasznot húzott az Egyesült Államokból.