Tajvan vadászgépeket küldött a kínai repülőgép-hordozó fogadására

A Liaoning behajózott a Tajvani-szorosba, ezt már nem hagyhatta szó nélkül a sziget katonai vezetése.

A délkelet-ázsiai sziget hadereje vadászrepülőgépeket riasztott, valamit hadihajókat küldött ki, amikor a kínai repülőgép-anyahajó által vezetett hajócsoport  a szigetországtól északra áthaladt a szárazföldi Kínát és a szigetet elválasztó szűk Tajvani-szoroson. A lépés növelheti a Tajpej és Peking közötti rossz viszonyt – írja a Reuters.

A Liaoning, amely Kína egyetlen exszovjet repülőgép-hordozója, a Dél-Kínai-tengeren tartott hadgyakorlatból tartott báziskikötője felé, nem haladt át Tajvan felségvizein, de belépett a légvédelmi azonosítási zónába – közölte a tajpeji védelmi minisztérium.

A tajvani repülők és hadihajók a kínai hajócsoport áthaladását figyelemmel kísérik és ellenőrzik – tette hozzá Cseng Csung-csi szóvivő.

Régi konfliktus a szoros két oldalán

1949-ban a nacionalista Kuomintang csapatai a kommunisták elől Tajvanra menekültek. Azóta a kommunista vezetés a szigetet szakadár tartománynak tekinti és a visszahódításával fenyegetőzik.  A tajvani kormány viszont fenntartotta, hogy a 1911-ben kikiáltott Kínai Köztársaság Kína legitim vezetője.

A tajvani székhelyű “Kínai Köztársaságnak” egy időben még a Biztonsági Tanács állandó tagjai között is helye volt, ám ezt 1971-ben kénytelen volt – Peking javára – leadni, s ENSZ-tagságát is elvesztette.