Megtartotta első ülését az új szomáliai parlament

Megtartotta első ülését szerdán Szomália új parlamentje dacára annak, hogy még nem értek teljesen véget a november óta tartó törvényhozási választások.

A képviselők az ülésen megválasztották a ház régi- új elnökét, Mohamed Oszmán Dzsavári sejket.

Az ülés kulcsfontosságú lépés az afrikai ország államfőválasztása felé. Szomáliában a parlament dönt az elnök személyéről, nem pedig közvetlenül a lakosság. Ugyancsak közvetetten választotta és választja meg a lakosság a parlamenti képviselőket. A folyamat november 5-én kezdődött és még mindig nincs vége.

A közvetlen választást azért vetették el, mert nagyon gyenge az ország választási infrastruktúrája, ráadásul állandó fenyegetést jelentenek a nyugati parlamenti berendezkedést hevesen ellenző al-Shabaab nevű iszlamista terrorszervezet támadásai. Így aztán létrehoztak egy 14 025 fős elektori testületet.

Arról, hogy kik kerüljenek ebbe be, törzsi vezetők, helyi elöljárók döntöttek. A procedúrát többször illették csalás, szavazatvásárlás és megfélemlítés vádjával, ami tovább késleltette és késlelteti az összes parlamenti képviselő megválasztását. Éppen emiatt a szerdai ülésen a 275 fős testületnek csak 259 tagja volt jelen.

A parlament elnökének személyéről döntő szavazást mindazonáltal közvetítette az ország köztévéje. Az afrikai ország több évtizedes politikai zűrzavar és belharc után megpróbálja újjáépíteni magát, ami nem könnyű feladat a törzsi megosztottság és az al-Shabaab miatt.