Mégis érvénybe lép az Andrej Babis ellen szóló összeférhetetlenségi törvény

Nem lehetnek médiatulajdonosok a jövőben a cseh kormány tagjai, a tulajdonukban lévő cégek pedig nem kaphatnak állami támogatást, és nem vehetnek részt a közszféra által kiírt pályázatokon. Egyebek között ezt tartalmazza a cseh összeférhetetlenségi törvény legújabb módosítása, amelyet szerdán fogadott el a prágai képviselőház.

A parlament már tavaly ősszel elfogadta a köznyelvben “lex Babisnak” elkeresztelt törvénymódosítást, de azt Milos Zeman államfő megvétózta. Az elnöki vétó leszavazásához – az apró változásokat tartalmazó újabb módosítás elfogadásához – a 200 tagú parlamenti alsóházban 101 szavazatra volt szükség. A szavazáskor 129-en támogatták az új módosítást, 49-en pedig ellene voltak, így a jogszabály érvénybe lép.

Andrej Babis milliárdos cseh üzletember, az IGEN (ANO) mozgalom alapítója a sajtónak nyilatkozik, miután pártja a szavazatok 18,66 százalékának az elnyerésével a második helyen végzett az előre hozott parlamenti választásokon Prágában 2013. október 26-án. (MTI/EPA)

Andrej Babis milliárdos cseh üzletember, az IGEN (ANO) mozgalom alapítója. (MTI/EPA)

Az összeférhetetlenségi törvény módosítása a kormánypárti és ellenzéki politikusok többségének nyilatkozatai szerint alapvetően Andrej Babis miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, az ANO (Igen) mozgalom elnöke ellen irányul. A multimilliárdos Babis tulajdonában van az Agrofert holding, amely az egyik legnagyobb cseh gazdasági csoport, és több mint 35 ezer embert foglalkoztat, valamint két befolyásos országos napilap, a konzervatív Lidové Noviny és a liberális Mladá Fronta Dnes, illetve kisebb televíziók és rádiók is.

Az államfő közölte, egyebek között azért vétózta meg a módosítást, mert szerinte alkotmányellenes, és nem titkoltan egy személy ellen irányul.

Andrej Babis néhány napja bejelentette, hogy eleget tesz a törvény követelményeinek, és a tulajdonában lévő Agrofert-részvényeket egy alapban helyezi el. Ezzel eleget tesz az összeférhetetlenségi törvény követelményeinek, nem ő lesz a tulajdonos, de döntő befolyása a holdingra továbbra is fennmarad.

A törvénymódosítás elfogadása után Andrej Babis a parlamentben éles támadást intézett Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök ellen. “Bohuslav Sobotka a 2003-as elnökválasztáson elárulta Milos Zemant, most pedig hasonló módon engem is elárult. Szeretné, hogy távozzak a politikából. Ezt az örömöt azonban nem szerzem meg neki” – jelentette ki Babis.

A 2003-as elnökválasztáson a szociáldemokrata párt hivatalosan korábbi elnökét Milos Zemant támogatta. A párt egyik szárnya, amelyhez Sobotka is tartozott, azonban a végső szavazáson nem támogatta Zemant, így Václav Klaus lett végül is az új köztársasági elnök. Zeman és Sobotka azóta “nem kedvelik” egymást.

Milos Zeman köztársasági elnök jelezte, hogy a törvénymódosítást várhatóan az alkotmánybíróság elé viszi.