Ezek az élelmiszerek lehetnek olcsóbbak

Évekre szólnak az élelmiszeráfa-csökkentés hatásai – hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Fazekas Sándor az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: fontos, hogy az alapvető élelmiszerekhez az emberek olcsóbban jussanak hozzá, és több magyar terméket tudjanak vásárolni; ezt pedig a kormány adópolitikája és az agrárpolitika kiemelten kezeli.

Ezt támasztja alá, hogy már évek óta január 1-jén újabb és újabb termékek kerülnek alacsonyabb általános forgalmi adókulcs (áfa) alá. Most a friss tej áfája 18-ról 5-re, a baromfihúsé és a tojásé 27-ről 5 százalékra mérséklődött, míg az éttermi vendéglátás áfája is 27-ről 18 százalékra csökkent – tette hozzá.

A kereskedelmi láncoknál ez azonnal érzékelhető az árakban, de a többi területen is megfigyelhető az árak mérséklődése.

Az idei áfa-csökkentés 35-40 ezer forint megtakarítást jelent egy családnak. A szakemberek arra is számítanak, hogy növekszik a fogyasztás, és a gazdaság is fehéredik az áfa-csökkentés hatására.

Következő lépésként a hal, a kenyér és egyes zöldségfélék forgalmi adótartalmát vizsgálhatják, egyebek mellett az ágazat fehéredése érdekében – közölte a tárcavezető a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormány és a tárca célja az, hogy az áfa-csökkentés hatása hosszú távon érvényesüljön, és így az árak álljanak be egy méltányos, a vásárlók által megfizethető szintre – emelte ki Fazekas Sándor.

Szerinte az egész Európában fertőző madárinfluenza miatt ugyan drágulhat a hús és a tojás, de ez csak rövidtávú hatás.