Az óceánon túl is koncertezik Mága Zoltán

Budapest és Bécs után az Egyesült Államokban, több floridai városban is ad újévi koncertet Mága Zoltán, aki - mint az MTI-nek fogalmazott - újabb hagyományt szeretne teremteni amerikai újévi koncertjeivel.

Mága Zoltán 15 állomásos floridai hangversenykörútja során – amelyen a Budapesti Újévi Koncertet viszi el az Egyesült Államokba – fellép többek között Miamiban, Coral Springsben és Boca Ratonban is, a legnagyobb koncertet pedig a nyugat-floridai Sarasotában adja január 18-án.

Mága Zoltán kiemelte, hogy bár a koncertsorozat java még hátravan, már az első floridai hangversenyek sikere ismét bizonyította számára: az amerikai közönség nagy lelkesedéssel fogadja a virtuóz darabokat, a világhírű magyar zeneszerzők műveit. Hozzátette: úgy tudja, hogy a már most teltházas koncerteken a székek negyedét elszármazott magyarok töltik majd meg a turné során.

Exkluzív szerződés egy televíziós-rádiós hálózattal

Felidézte, hogy a Zoltan Mága: From Budapest With Love című, három évvel ezelőtt készített showműsorát a PBS amerikai közszolgálati műsorszolgáltató hálózatába tartozó csatornák már több mint 1000 alkalommal sugározták.

Hozzátette, hogy a PBS-szel kötött exkluzív szerződés értelmében 2017-ben készül el második önálló amerikai showműsora, amelyet Magyarországon forgat majd, és amelynek célja, hogy ne csak a zene szépségét, a világhírű magyar zeneszerzők iránti tiszteletet és megbecsülést, hanem a magyar kultúra egyetemességének üzenetét is hírül vigye.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a floridai hangversenykörút csupán három nappal bécsi újévi koncertje után indult. Megjegyezte, hogy az osztrák fővárosban, ahol csaknem 80 éve rendezik meg a Bécsi Filharmonikusok világhírű újévi koncertjét, nem kis kihívás újévköszöntő gálát színpadra állítani, ezért megtisztelő számára, hogy már harmadik alkalommal is telt ház fogadta.

Európai tervek: Bécs mellett más városokban is legyen újévi koncert

Hosszabb távú terveiről szólva kiemelte, hogy nemcsak Amerikába, hanem Európa más nagyvárosaiba is szeretné elvinni újévköszöntő gáláját. A közelebbi jövőről szólva elárulta, hogy a 2017-es esztendő több mint három évtizedes zenei pályafutásának egyik legfontosabb éve lesz, hiszen a 2018-as, tizedik, jubileumi Budapesti Újévi Koncertet készíti elő, amelyen minden eddiginél káprázatosabb és látványosabb gálaesttel szeretné meglepni a közönséget.

2017-ben ismét útjára indítja a 100 Templomi Koncert című jótékonysági hangversenysorozatát. “Pályafutásom során komoly mérföldkő volt a 100 Templomi Koncert és a Hangok és Harangok jótékonysági fesztivál. A magyarság összefogásával és a magyar mecénások segítségével több száz millió forint értékben tudtunk segítséget nyújtani hátrányos helyzetű gyermekek tízezreinek, rászoruló közösségeknek, kórházaknak és számos templom felújítását is támogattuk 2016 őszén” – idézte fel.

Mága Zoltán elárulta, hogy 2017-ben egy régi álmát is szeretné megvalósítani: a gyermekek tudását és jövőjét szeretné segíteni alternatív oktatási programokkal, intézményesült formában.

Folytatja Hegedűvel a világ körül című turnéját is: a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarral Dél-Koreában, Kínában, Indiában, Oroszországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Izraelben és számos európai nagyvárosban is fellép. Emellett Magyarországon, Erdélyben és a Felvidéken is találkozhat Mága Zoltánnal a közönség.