Anyagi támogatás a szabolcsi kórházcsoportnak

Csaknem 1,1 milliárd forintot kapott adósságállományának csökkentésére és fejlesztésekre a 4 kórházat fenntartó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház - közölték a gyógyintézmény vezetői sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

A kormány a 2016-os költségvetés év végi zárásakor 60 milliárd forintot adott a kórházaknak számláik kifizetésére és egyéb fejlesztésekre. A nyíregyházi, a nagykállói, a fehérgyarmati és a mátészalkai kórházat tömörítő intézmény ebből a támogatásból részesült tavaly decemberben – mondta a tájékoztatón Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A konszolidáció keretében adósságrendezésre és a lejárt számlák kifizetésére 521 millió forintot, a strukturális fejlesztésekre pedig 587 millió forintot kapott a kórházcsoport. A főigazgató megjegyezte, utóbbi összegből a nyílászárókat és kazánokat cserélik ki, energiatakarékos izzókat és víztisztító berendezést vásárolnak, korszerűsítik az infúziós labort és felújítják a nyíregyházi kórház központi sterilizálóját.

A tájékoztatón elhangzott, a kórháznak jelenleg nincs harminc napon túli tartozása, az egyéb lejárt adóssága pedig – az évi 32 milliárd forintos költségvetéshez képest – elenyésző mértékű, mintegy 280 millió forint. Ez az adósságállomány nem okoz likviditási gondokat, így nem lesz fennakadás a gyógyszer- és a betegellátásban.