180 ezer családnak segítenek a tüzelőanyag-pályázattal

A Belügyminisztérium által meghirdetett tüzelőanyag-pályázat 180 ezer embernek jelent segítséget - mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán, Dányban, a település fatelepén tartott sajtótájékoztatón.

Közölte, a 2016-2017-es télre 2287 önkormányzat nyújtott be pályázatot, átlagosan egy-egy település 1,5 millió forint többlettámogatáshoz juthatott.  Az államtitkár kifejtette, 2011-ben döntött Pintér Sándor belügyminiszter arról, hogy a minisztérium saját keretéből tüzelőanyag-támogatást biztosít az 5000 lakos alatti településeken élő rászorulóknak.

Közmunkások hordják be a Belügyminisztérium által meghirdetett tüzelőanyag-pályázat keretében elnyert támogatásból vásárolt tűzifát Kovács Isvánné udvarába Dányban 2017. január 11-én. A minisztérium saját keretéből biztosít tüzelőanyag-támogatást az ötezer lakos alatti településeken élő rászorulóknak, a pályázat 180 ezer embernek jelent segítséget. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezt a forrást a törvényben meghatározott önkormányzati feladatokon túlmenően nyújtja a Belügyminisztérium, pályázati formában – tette hozzá. A támogatásból a települések tűzifát, illetve egyes önkormányzatok barna kőszenet vásárolhatnak – mondta Pogácsás Tibor. Tájékoztatása szerint a legtöbb pályázó a borsodi térségből volt, a legtöbb forrás is oda került.

Még bő egy hónapig tart az akció

Az önkormányzati államtitkár kiemelte, a támogatás feltétele, hogy az érintett önkormányzatok vásárolják meg a tüzelőanyagot és szállítsák is ki a lakosságnak legkésőbb február 15-ig, valamint március 15-ig számoljanak el a forrás felhasználásával.

Kitért arra is, hogy mivel már tavaly novemberben megszületett a döntés a támogatások odaítéléséről, lehetőség volt már decembertől az elnyert tüzelőanyag kiszállítására. Fát csak az állami, illetve a kormányhivatalok által nyilvántartott, engedéllyel rendelkező erdőgazdálkodóktól vásárolhatnak a települések – közölte az államtitkár.

Hozzátette: 1608 önkormányzat az államtól, a többi pedig bejegyzett, engedéllyel rendelkező szervezetektől vásárolta a fát. Pogácsás Tibor utalt arra, az eddigi tapasztalatok szerint ritka, hogy nem érkezik meg időben az elnyert tüzelőanyag, az előző évben tíznél kevesebb ilyen eset volt.