Videóra vették, ahogy leégett az iskola

Hatalmas lánggal égett az iskola épülete a Kovászna megyei Kommandón. Mire a tűzoltók odaértek, már több száz négyzetméter leégett.

Videóra vették Székelyföldön, amikor kigyulladt a kommandói általános iskola egyik szárnya. Az épület nagyjából harmada, negyede égett le, vélhetően egy kipattanó szikra miatt. Kommandó egy majdnem színtisztán magyarok lakta település a székelyföldi hegyek között.

Hatalmas lánggal égett az iskola épülete a Kovászna megyei Kommandón. Mire a tűzoltók odaértek, már több száz négyzetméter leégett.

A tűznek még kedden napközben is voltak gócpontjai. Egy helyi vállalkozó munkagéppel bontotta szét a füstölgő épületrészt, hogy legalább az épen maradt termeket és berendezéseket megóvják. Mások hólapáttal próbáltak segíteni.

A tűzben az iskola harmada szinte teljesen megsemmisült. Leégett az informatika labor, a könyvtár, az iskola archívuma és dokumentumai.

Körülbelül 360 négyzetméter, ami teljesen tönkrement. A helybéliek csak remélik, hogy a közeljövőben iskolába tudnak járni gyerekeik Komandón, hiszen a legközelebbi iskola az Kovásznán van, ami egy olyan 20 kilométerre van.

A tanulók már hordják vissza a tankönyveket és a padokat az épen maradt iskolarészbe és dolgoznak a villanyszerelők is. Az első vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a megmaradt termekben jövő kedden újrakezdődhet a tanítás. A megyei önkormányzat gyorssegélyt ígért a kommandóiaknak.

“Támogatni fogjuk, hogy mielőbb normális körülmények között tudjanak az itt élő diákok tanulni és a nyilván a kormányhoz is fogunk fordulni anyagi segítségért, hogy a teljesen leégett iskolarészt újra tudjuk építeni” – erről beszélt Grümann Róbert, a kovásznai megyei tanács alelnöke.

A hatóságok szerint egy kéményből kipattanó parázs okozhatta a tüzet.