Selyem nyomaira bukkantak 8500 éves kínai sírban

Selyemhernyók előállította selyem legidősebb bizonyítékára leltek kutatók 8500 éves sírokban, Kínában. A leletek feltárják, hogy az emberek több ezer évvel a véltnél korábban már használhatták a pazar alapanyagot.

A selyemkészítés titkát elsőként Kínában fedezték fel. A legenda szerint miután egy selyemhernyó-gubó belepottyant a Sárga Császár feleségének teáscsészéjébe, a hölgy felfedezte, hogy 1 kilométernyi szál tekerhető le belőle.

A selyem eredetének feltárásához a kutatók 9000 évre visszatekintő romokat vizsgáltak meg a Honan tartománybeli Csiahunál. A lelőhelyen korábban többek között csontfurulyákat találtak, amelyek a legidősebb ismert, használható hangszereknek bizonyultak.

A regék úgy tartják, a selyemhernyó-tenyésztés és selyemszövés e területen indult meg a szerzők szerint. Korábban arra is fény derült, hogy Csiahu meleg és nedves klímája elősegítette az eperfák növekedését, levelük a selyemhernyók egyetlen tápláléka.

Selyemhernyó. (Fotó: Shutterstock)

Selyemhernyó. (Fotó: Shutterstock)

A kutatók talajmintákat gyűjtöttek be három sírból. A kémiai elemzések selyemprotein bizonyítékát tárták fel kettőben, egyikük kora 8500 év, vagyis ez az eddigi legidősebb bizonyíték a selyem jelenlétére az ókori Kínában. A korábbi rekordtartó 5000 éves volt.

Bár nehéz pontosan kideríteni, hogyan alkalmazták a selymet a helyszínen, a kutatók sugallata szerint az ott élőket talán selyemruhákban temették el. Ezt látszanak alátámasztani a fellelt csonttűk és szövőeszközök is.

A vizsgálatról a PLoS One folyóirat számolt be.