Robbanások rázták meg Afganisztán fővárosát (videóval)

Két robbanás rázta meg Kabult, Afganisztán fővárosát. Legalább 24-en életüket vesztették, és 70-en megsebesültek a kabuli parlament közelében elkövetett kettős merényletben kedden - közölte Vahidullah Madzsroh, az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője.

Az első robbanást egy autóba rejtett pokolgép okozta, a második bomba pedig kiérkező biztonsági erőket célozhatta. A halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, a merényletek után a hatóságok nyomozást indítottak.

“Számos ellenséggel végeztünk”

A kettős támadás elkövetőjeként a tálibok jelentkeztek egy Twitter-üzenetben. A felkelők figyelmeztették a civileket, hogy maradjanak távol a hivatalos eseményektől, katonai konvojoktól és központoktól.

Szedik Szeddiki afgán belügyi szóvivő szerint a robbantások valódi célpontja egy autóbusz lehetett, amely kormányzati alkalmazottakat szállított haza munkaidejük lejárta után.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a Twitteren elmondta, hogy célpontjuk a titkosszolgálat egyik járműve volt. “Számos ellenséggel végeztünk” – dicsekedett Mudzsáhid.

 

Ahmad Vali Szaburi körzeti rendőrfőnök úgy tudja, hogy autóba rejtett pokolgép robbant a parlament közelében. Ezt követte egy második, hasonló támadás, amely minden bizonnyal a kiérkező biztonsági erőket célozta. A kabuli törvényhozás épületének közelében minisztériumok és egy amerikai egyetem található.