Nagy meglepetések érhetik az autósokat

Jó eséllyel behajtják a biztosítók az akár 5 millió forintos kártérítést is azoktól az autósoktól, akik ittasan vagy drogok hatása alatt okoztak balesetet – jelentette ki Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz kommunikációs igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Az eddigi 1,5 millió forint helyett januártól akár 5 millió forintos kártérítést is követelhet a biztosító azon az autóson, aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt okoz nagy anyagi kárral járó balesetet.

Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz kommunikációs igazgatója szerint a társaságok jó eséllyel be is fogják hajtani ezt az összeget az érintetteken, így a szakember reményei szerint az intézkedésnek lesz visszatartó ereje, és elrettenti az autósokat a nem kívánt magatartástól.

Ha ittasan vagy kábítószer hatása alatt okoz kárt egy autós, akkor a biztosító akkopr az ő kötelezője terhére kifizeti a vétlen félnek járó összeget hiszen utóbbit nem érheti hátrány amiatt, hogy a felelőtlen sofőr ilyen magatartást tanúsított.

A kifizetett kártérítés összegét ugyanakkor a jogerőre emelkedett bírósági végzés nyomán a biztosító visszakövetelheti. Ma egy közepes töréskár is milliós tétel, a személyi sérüléses károk esetén pedig – különösen a rokkantsággal járóknál – súlyos tízmilliókra rúghat kártérítés, így az ötmillió sem mindig fedezi a költségeket.

Németh Péter az M1 Ma reggel c. műsorában beszélt arról is, hogy az elmúlt 4-5 évben olyan mértékben csökkent a kötelező felelősségbiztosítás díja – akár évi 12 ezer forintért is kötöttek ilyen biztosítást -, hogy elérték az alsó limitet, ami alá már nem szabad menni. Ezért valahol szükségszerű volt a biztosítási díjakat ismét emelni.

Megemlítette azt is: megszüntették azt a gyakorlatot, miszerint biztosítótársaságok olcsóbb ajánlatot tehetnek az újonnan belépőknek, mint a régi ügyfeleknek. Biztosítóváltással természetesen lehet alacsonyabb a kötelező felelősségbiztosításunk díja.