Kabuli merénylet - sok az áldozat

Legalább 38 ember életét vesztette, és további több mint 70 megsebesült a kabuli parlament közelében kedden elkövetett kettős merényletben - derült ki az afgán egészségügyi minisztérium legfrissebb közleményéből. A korábbi jelentések még 24 halottról szóltak.

A kettős támadás elkövetőjeként a tálibok jelentkeztek egy Twitter-üzenetben. A felkelők figyelmeztették a civileket, hogy maradjanak távol a hivatalos eseményektől, katonai konvojoktól és központoktól.

Az afgán biztonsági erők tagjai egy kettős robbantásos merénylet helyszínén Kabulban, miután autóba rejtett pokolgép robbant a parlament közelében, majd a kiérkező biztonsági erők járművénél. (MTI/EPA/Hedajatullah Amid)

Szedik Szeddiki afgán belügyi szóvivő szerint a robbantások valódi célpontja egy autóbusz lehetett, amely kormányzati alkalmazottakat szállított haza munkaidejük lejárta után. A halottak között négy rendőrtiszt is van.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a Twitteren elmondta, hogy célpontjuk a titkosszolgálat egyik járműve volt. ”Számos ellenséggel végeztünk” – dicsekedett Mudzsáhid.

Megrongálódott autóbuszt szállítanak el az afgán biztonsági erők tagjai egy kettős robbantásos merénylet helyszínéről Kabulban. (MTI/EPA/Hedejatullah Amid)

Ahmad Vali Szaburi körzeti rendőrfőnök úgy tudja, hogy autóba rejtett pokolgép robbant a parlament közelében. Ezt követte egy második, hasonló támadás, amely minden bizonnyal a kiérkező biztonsági erőket célozta.

A kabuli törvényhozás épületének közelében minisztériumok és egy amerikai egyetem található.