Hiány van szárnyashúsból és drágulhat a tojás - ezt hozza a madárinfluenza

Egyre inkább a vásárlók is érezhetik a madárinfluenza hatását. Az M1 több nézője is jelezte, hogy hiánycikk a henteseknél például a kacsahús, és a tojás ára is elindulhat felfelé. Most már Európa 14 országában jelent meg a vírus, több millió állatot kellett leölni, és ezt megérzi most már a piac is több országban. Itthon eddig már három milliárd forint a kár.

Saját gazdája sem léphet be kacsatelepének a kapuján, amióta a szomszédos pulykafarmon felütötte fejét a madárinfluenza. Szántó István gazdaságát novemberben vonták megfigyelés alá. Azóta, elővigyázatosságból szigorú szabályokat kell betartania. „Kizárólag a telepen dolgozók léphetnek a telep területére. Tehát senki, én nem jártam november eleje óta bent, mert minden egyes belépő az potenciális fertőzőforrás” – nyilatkozta Szántó István, ügyvezető.

Egy tótkomlósi gazdaságban mutatták ki először, tavaly novemberben a H5N8 típusú madárinfluenzát. Ám hiába irtották ki akkor a teljes állományt. Azóta a járvány tovább terjedt, már öt megyében mutatták ki, emiatt összesen 2,5 millió szárnyast kellett levágni.

A Baromfi Termék Tanács elnöke azt mondta, hogy a gazdáknak 3 milliárd forintot meghaladó káruk van a szárnyasok leölése miatt, és legalább ekkora a baj a feldolgozó üzemekben is, ugyanis nincs alapanyag.

A madárinfluenza miatt nincs elég tojás sem, ugyanis a hazai tojótyúk-állomány több mint 10 százalékát is le kellett vágni.

A Tojásszövetség elnöke a Híradónak azt mondta: a termelők emelhetik áraikat, de a januári áfacsökkentés miatt viszont nem biztos, hogy drágább lesz a tojás a boltokban. Végh László szerint a következő hetekben dől el, hogy a termelőknek sikerül-e megegyezniük a kereskedőkkel. „Azt javasoljuk a termelőknek, az legyen a fő cél, hogy azt az árszintet tartsák meg, amit decemberben elértek. Tehát további áremelkedés ne legyen, tehát, ez nem kívánságműsor. Ezt január második felében a kereslet-kínálati viszonyok ki fogják alakítani” – mondta Végh László a Tojásszövetség elnöke.

Házikacsákat készülnek elgázosítani hatósági dolgozók egy baromfitelepen a H5N8 típusú madárinfluenza-vírus terjedése elleni intézkedésként a franciaországi Latrille-ben 2017. január 6-án. Fotó: MTI/AP/Bob Edme

Az országos főállatorvos azt mondta, a kormány úgy számol, hogy a mintegy 200 érintett gazda összesen 3 milliárd forint értékben kap kártalanítást a leölt szárnyasok után. A kifizetések már tavaly megkezdődtek. Arról azonban még tartanak a tárgyalások, hogy a vágóhidak kiesését miként tudná kompenzálni a kormány.

„Folyamatosan egyeztetünk a Baromfi Termék Tanáccsal. Az egyeztetéseket követően a kormány döntését fogjuk kérni a lehetséges kompenzáció mértékéről és mikéntjéről” – erről Bognár Lajos, országos főállatorvos beszélt az M1-nek.

Az országos főállatorvos beszélt arról is, hogy a hideg idő ugyan nem kedvez a járvány terjedésének, de a veszély nem múlt el, ezért kiemelten fontos a szárnyasok zárt tartása és etetése.

A vírust a vándorló madarak terjesztik, ami miatt eddig Európa 14 országában jelent meg a járvány.