Harmadára csökkent az abortuszok száma

1990-ben 100 ezer körül volt Magyarországon a terhességmegszakítások száma, 2015-re ez 31 ezerre csökkent – jelentette ki Dr. Kisfalvi István, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának főorvosa az M1 Ma reggel című műsorában.

Úgy vélte: elképzelhető, hogy a 2016-os abortuszok száma 30 ezer alá csökkenhet.

A szakember azt mondta: a megszakított közösülés és a naptármódszer nem javasolt. Ha mégis teherbe esik valaki, akkor sürgősségi fogamzásgátlásként használhat úgynevezett 72 órás tablettát. A nem kívánt terhesség ellen a legcélszerűbb az óvszer használata, ami a szexuális úton terjedő fertőzések ellen is véd.

Elmondta azt is, hogy a terhességet legfeljebb 12 hét nulla napig lehet megszakítani. Leggyakrabban azért szakítják meg a terhességet, mert az önrendelkezési jog alapján lehet súlyos válsághelyzetre hivatkozni. Ez azt jelenti, hogy a gyermekvállalás vagy testi, vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okozna. Az esetek 97 százalékában erre hivatkoznak. A maradék 3 százalékban pedig arra, hogy az anyánál található valamilyen betegség, vagy a magzatnál súlyos fejlődési rendellenesség, illetve ha a terhesség bűncselekményből következett be.

A főorvos bemutatott a műsorban egy tapaszt, amit elmondása szerint nagyon szeretnek a fiatalok. A tapasz átmérője 4,5 centiméter. A tapaszt egy hétig kell hordani, és háromszor kell feltenni egy hónapban. A tapaszon át van itatva hormonnal, ami a bőrön keresztül szívódik fel, és így sokkal kevesebb jut a szervezetbe, mint szájon keresztül egy tablettával.