Arany János 200: leghíresebb szülöttjét ünnepli Szalonta

A költő szülővárosában, Nagyszalontán, valamint erdélyi és magyarországi helyszíneken is megemlékeznek Arany János születésének 200. évfordulójáról: a költőóriás 1817. március 2-án látta meg a napvilágot a hajdúvárosban.

Egész évben tart a költő szellemiségét felelevenítő rendezvénysorozat Nagyszalontán: a programok láncszerűen kapcsolódnak egymáshoz, az ünneplésbe a helyi iskolák, szervezetek, egyházak is bekapcsolódnak, ugyanakkor nagyobb lélegzetű rendezvényekre is sor kerül, és az egyesület fogja össze az egész éves sorozatot – mondta el a Krónikának Patócs Júlia, a helyi Arany János Művelődési Egyesület (AJME) vezetője.

Arany János szobra Nagszalontán. Fotó: Wikimedia Commons / Kiss István

Arany János szobra Nagszalontán. Fotó: Wikimedia Commons / Kiss István

Az Arany-emlékévet március 2-án, csütörtökön az MTA kihelyezett ülésével nyitják meg. Délután istentiszteletet tartanak a református templomban, majd megemlékezést Arany egész alakos ülő szobránál a szoborparkban. Koszorúznak a költő szülőházánál, a Zilahy Lajos Művelődési Házban pedig a nagyváradi Szigligeti Színház estje várja a közönséget.

Szavalóverseny az interneten is

„Március 3-án az iskola emlékezik, ahol a költő tanult és tanított: itt vetélkedőt tartanak, majd az egyesület szervez szavalóversenyt. A kezdeményezés nem új, hiszen immár huszadik alkalommal kerül sor rá, de idén kibővítettük, azok is jelentkezhetnek, akik bár személyesen nem tudnak jelen lenni Nagyszalontán, az internet segítségével bekapcsolódnának” – fejtette ki Patócs Júlia.

Szent Iván-éji fesztivál

Szintén a jubileumi év jegyében rendezik június 23. és 25. között a Szent Iván-éji fesztivált az Arany-múzeumnak otthont adó Csonka-torony tövében, ahol szórakoztató, látványos programok várják a közönséget, szabadtéri színházi előadásokkal, kirakodó vásárral, fellépő művészekkel.

Az Arany János Emlékmúzeumnak otthont adó Csonka-torony. Fotó: Wikimedia Commons / Primsal

Az Arany János Emlékmúzeumnak otthont adó Csonka-torony. Fotó: Wikimedia Commons / Primsal

Új kollégiumot is avatnak

Augusztusban ismét fontos eseménynek ad otthont a város, hiszen az Arany János Gimnázium szórványkollégiumát avatják fel a református egyház szervezésében.

„A kollégium a magyar kormány segítségével, a református egyház hathatós támogatásával épül, tulajdonképpen már majdnem kész van, augusztusban adják át ünnepélyesen. Az Arany Jánosról elnevezett intézmény – ahol a költő tanult és tanított – kollégiuma lesz majd ” – fejtette ki Patócs Júlia.

Végig lehet látogatni Arany életének helyszíneit

A szalontai ünneplés része az úgynevezett Arany-út is, ami tulajdonképpen egy turisztikai játék: arról szól, hogy aki teheti, látogassa meg Nagyszalontát, Debrecent, Nagykőröst és Budapestet – azokat az emlékhelyeket, ahol Arany János élt, dolgozott.

Ehhez elkészült egy füzet is. Aki ellátogat az emlékhelyekre és ott lepecsételteti azt, könyvjutalmat, ajándéktárgyakat nyerhet. A játék március 2-án indul, 2018. március 2-áig tart.

“Nem kötelező az adott sorrendben látogatni a településeket, tehát kinek mikor van ideje és lehetősége, egy év alatt végiglátogathatja Arany életének színtereit” – mondta az egyesület elnöke.

A nagyváradi színház is bekapcsolódik az ünneplésbe

Az emlékév keretében május elején tudományos ülésszakot tartanak az MTA közgyűlésén. Ősszel Debrecen és Nagykőrös, majd ismét Budapest lesz a legfontosabb ünnepségek színhelye.

Kiállítás nyílik többek között Szalontán, Nagykőrösön, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, az MTA Könyvtár- és Információs Központjában és az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az év során újabb kötetei jelennek meg az Arany János munkái című, most elkezdődött nagyszabású kritikai kiadásnak.

A Nagyváradi Állami Színház épülete. Fotó: Wikimedia Commons/ Wikizoli

A Nagyváradi Állami Színház épülete. Fotó: Wikimedia Commons/ Wikizoli

A Nagyvárad Táncegyüttes bihari népi táncokat szeretne beépíteni a Hídavatás című összeállításba, amely előadás inspirációs forrása Arany balladaköltészete.

December 20-áig lehetett jelentkezni a színház Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig című pályázatára: a szervezők olyan munkákat kerestek, amelyek alapját tudják képezni egy 13–16 éveseknek szóló rendhagyó színházi irodalomórának, amelyet tavasszal tűz műsorára a Szigligeti Társulat.