Rossz fiúnak lenni hálás szerep - Golden Globe-ot ért Aaron Taylor-Johnsonnak

A drámaian fehér egyenruhás orosz Vronszkij gróftól meglehetősen távol esik a gátlástalan tuskó gyilkos figurája. Utóbbi hozta meg Taylor-Johnsonnak az Arany Glóbuszt, és talán majd az Oscart is.

Aaron Taylor-Johnson vasárnap boldogan nyugtázta, hogy Golden Globe jelölése az Éjszakai ragadozók című filmben nyújtott alakításáért díjra váltható. Így vihette haza a  legjobb férfi mellékszereplőnek járó Arany Glóbusz szobrocskát a 26 éves brit színész.

Aaron Taylor-Johnson a 74. Golden Globe-díj átadáson. Fotó: MTI/EPA

A megérdemelt Golden Globe-díjjal  (Fotó: MTI/EPA)

Tom Ford roppant kegyetlen figura szerepét bízta Johnsonra: gyilkost játszhatott, aki sem az erőszaktól, sem a kínzástól, és legkevésbé a gyilkolástól nem riad vissza. Nehéz szabadulni az Éjszakai ragadozók egyik legjobb alakításától ( a másik egyértelműen a nyomozót alakító Michael Shannoné) a visszataszító, félelmet keltő látszólag piti bűnöző karaktere alaposan beégeti magát az emlékezetünkbe. Ráadásul annyira igazinak tűnik, hogy a filmet nézve az ember annak a lehetőségétől is szabadulna, hogy vele is megtörténhet mindez. Hogy léteznek a világban olyanok, akikbe belefutva egy villanás alatt válhat az élet rémálommá. Bár az Éjszakai ragadozók című moziról sokan beszélnek szuperlatívuszokban, azért azt hadd jegyezzük meg, hogy a három síkon futó történet valójában egy nem túl eredeti thriller alapra épül. Rettegni, persze retteghetünk, néha el is kaphatjuk a tekintetünket, mégsem történik meg az a katarzis, amit például David Fincher Holtodiglan című mozija után átélhetünk.

Aaron Taylor-Johnson.

Michael Shannon (b)és a megcsípett Aaron Taylor-Johnson (j) az Éjszakai ragadozókban

De térjünk vissza Taylor-Johnsonra, aki 1990. június 13-án született az angliai High Wycombe-ban. Édesapja mérnök, édesanyja háztartásbeli volt, az, hogy Aaron és húga Gema is művészi pályára lép, szinte a véletlen műve, családilag semmiképp nem indokolt. Viszonylag korán megmutatkozik Aaron tehetsége: 6 évesen már színpadi darabokban játszik, televíziós filmekben kap szerepet. Az viszont már nem véletlen, hogy művészeti középiskolában végez, s hogy 18 évesen már főszerepet kap A macskám, a családom és a fiúk című filmben. Három évvel később pedig megkapja a John Lennon – a fiatal évek című film ugyancsak főszerepét. Ez a film már csak azért is meghatározó állomás Aaron számára, mert itt ismeri meg leendő feleségét, a film rendezőjét, Sam Woodot. Sam 23 évvel idősebb Aaronnál, de ez sem jelent akadályt – 2012-ben összeházasodnak, ekkor kislányuk  Wylda Rae már csaknem két éves.

Sok kisebb és nagyobb filmszerep következik, utóbbiak közül érdemes megjegyezni a HA/VER, a Godzilla és az Amerika kapitány – a tél kapitánya filmeket. Így érkezünk el 2012-ig, amikor Keira Knightly és Jude Law oldalán eljátszhatja Vronszkij gróf szerepét az Anna Kareninában. Aaron tehetsége azonban mégsem a szép fiú karakterében rejlik, bár azért oroszlánkörmeit némileg már itt is élesíthette.

Aaron Taylor Johnson Vronszkij szerepében az Anna Kareninában. Fotó: youtube

Vronszkij szerepében az Anna Kareninában. Fotó: youtube

Az Éjszakai ragadozók Ray Marcus szerepében azonban száz százalékosan bebizonyíthatja, érdemes volt erre a pályára lépni. Szerepe szerint annyira gonosz és gátlástalan, hogy a vászonról egyenesen a bőrünk alá fészkeli magát. Annyira, hogy zsigeri módon húzzuk összébb magunkat még akkor is, amikor nyilvánvaló, hogy a leszámolásban alulmarad. Úgy tűnik, Aaron Taylor-Johnson beérett, s a Golden Globe-díj után akár még egy Oscart is besöpörhet.