Leégett a székelyföldi Kommandó község iskolája

Hétfőn délután kigyulladt és nagyobb részt leégett a székelyföldi Kommandó község iskolája - közölte az Agerpres hírügynökség.

A hírügynökségnek Kiss Imre, Kovászna megye főtanfelügyelője elmondta, a tűz oka egyelőre nem ismert, csak annyit tudnak, hogy a rendkívül heves tűz a fa épület jelentős részére kiterjedt. A főtanfelügyelő hozzátette, hogy kedden a megye prefektusával mennek a helyszínre, hogy tájékozódjanak a helyzetről, és a helyi és a megyei önkormányzattal közösen próbáljanak megoldást keresni a nyolcosztályos iskola mintegy száz tanulója oktatásának a folytatására. A főtanfelügyelő valószínűsítette, hogy a hét végéig szünetelni fog a tanítás Kommandón.

György Alfonz, a Kovászna megyei katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője a hírügynökségnek elmondta: a hatóságok fellépését alaposan megnehezítette, hogy nehezen járható az út a Kovászna várostól mintegy húsz kilométerre fekvő Kommandóra, ráadásul a tűzeset mínusz 19 fokos hidegben következett be.

Kocsis Béla, a község polgármestere a Maszol.ro portálnak arról számolt be, hogy a tűzoltók daruval próbálják kettészakítani a gerendaépületet, hogy a lángra kapott épületszárnyat eltávolítsák az épület még ép részétől.

Az 1070 méteres magasságban fekvő Kommandó mintegy ezer lakója közül 947-en vallották magukat magyarnak a 2011-es népszámláláson. A történelmi Magyarország egyik legkeletibb fekvésű hegyi települése a nevét onnan kapta, hogy egykor határőr alakulat (kommandó) állomáshelye volt.