Elhunyt a Szokatlan írója, John Berger

Életének 90. évében elhunyt John Berger, a Booker-díjas regény szerzője, valamint a Mindennapi képeink című úttörő szemléletű művészettörténeti esszégyűjtemény írója. Hétfőn párizsi otthonában érte a halál - értesült a BBC.

Berger az észak-londoni Hackneyban született és pályafutását festőművészként kezdte. A negyvenes években kiállításokon is bemutatta alkotásait, ám hamarosan az írás felé fordult.

A költeményektől a színművekig számos szépirodalmi műfajban maradandót alkotott és művészettörténeti esszéket is írt, amelyek úttörő szemlélete nagy hatással volt a huszadik századi kulturális gondolkodásra.

Bafta-díjas lett a BBC-nek írt sorozata

A Mindennapi képeink című 1972-ben megjelent kötete, amelyből BBC-sorozat is készült, sok új szemponttal gazdagította a művészeti látásmódot, a befogadás élményét. Bár a maga korában a tévésorozat nagy port vert fel, Berger a közelmúltban azt mondta, hogy manapság egy ilyen műsort már nem lehetne elkészíteni.

Korunk festői című John Berger-kiadvány borítója. Kép: Verso Books/MTVA Újmédia

Korunk festői című John Berger-kiadvány borítója. Kép: Verso Books/MTVA Újmédia

“Megmutatta nekünk, hogy művészet gazdagabbá teheti az életünket” – mondta Bergerre emlékezve életrajzírója és szerkesztője, Tom Overton. ”Berger azt mutatta meg, hogy a művészetet ne egyéni zsenik váltóversenyeként, hanem egyfajta társaságként szemléljük”  - hangsúlyozta Overton, hozzáfűzve, hogy az író legfontosabb témái között szerepelt a száműzetés élménye.

“Úgy tűnik, ma nagyobb szükség lenne rá, mint valaha. De azt is mondogatta, hogy egyes könyvek idővel megfiatalodnak, és tudom, hogy az ő könyvei közül is sok ilyen lesz” – idézte a szerkesztőt a BBC News.

A Bafta-díjas Mindennapi képeink-sorozatot a valaha készített legnagyobb hatású művészeti műsorként emlegetik.

Egyetértet a Fekete Párducok céljaival

Az író a Szokatlan című regényéért, Don Giovanni történetének modern feldolgozásáért 1972-ben elnyert Booker-díj összegének felét a brit Fekete Párducok nevű pártnak adományozta, amelynek politikája akkoriban a legközelebb állt hozzá, a másik feléből pedig bevándorló munkások tanulmányait támogatta.

John Berger Szokatlan című regényének belső borítója. Kép: Richard Hollis/MTVA Újmédia

John Berger Szokatlan című regényének belső borítója. Kép: Richard Hollis/MTVA Újmédia

Művei magyarul az Európa Könyvkiadó, illetve a Corvina gondozásában jelentek meg.